Elk mens rouwt anders. Waar de een zich terugtrekt, zoekt de ander verbinding. Waar de een huilt, vindt de ander troost in herinneren. Rouw is complex en werkt meestal niet in een rechte lijn. Het is een kronkelig pad, met bochten, stijgingen en dalen. Belangrijk om te weten is dat de pijn die je voelt niet voor altijd zal blijven. Ondanks dat eenieder anders voelt, zijn er fases van rouw. En als je deze leert begrijpen, kun je beter je eigen pad vinden naar heling. Hier zijn drie tips om de fases van rouw door te staan.
Wat zijn de fases van rouw?
Ontkenning: Moeite met het accepteren van het verlies. Het voelt als onwerkelijk aan.
Woede: Frustratie of boosheid, vaak naar jezelf of anderen.
Onderhandelen: Pogingen om het verlies ongedaan te maken, bijvoorbeeld door 'ruil' van gedachten als "Als ik dit anders had gedaan, was het misschien niet gebeurd."
Verdriet: Diep verdriet en pijn over het verlies.
Acceptatie: Het verlies wordt langzaam geaccepteerd, en men vindt manieren om verder te gaan.
1. De emoties herkennen
Afscheid nemen komt meestal met sterke emoties. Verdriet, woede, verwarring, schuldgevoelens – meestal komen ze allemaal onverwacht over je heen. Wil je deze emoties kunnen verwerken? Dan moet je ze eerst kunnen erkennen, in plaats van ze weg te stoppen.
Stel jezelf gerust. Het is oké om je zo te voelen. Je emoties zijn ongetwijfeld valide. Je kunt ze zien als een manier voor geest en lichaam om mee te maken wat er gebeurd is. En alleen wanneer je je gevoelens de ruimte weet te geven, kom je in de mogelijkheid om ze te helen.
Een uitvaart in Hoorn regelen? PC Uitvaart is er om alles in goede banen te leiden en een betekenisvol afscheid te nemen.
2. Rituelen die helen
Grote of kleine rituelen met de juiste intentie - ze kunnen enorm helend zijn. Misschien is het gewoon een foto bekijken, een brief schrijven, schilderen of iets anders creatiefs. Met krachtige verwerkingsmomenten kun je een diepere connectie vormen met de herinneringen die je wilt koesteren en de heftige gevoelens van rouw transformeren.
3. Beweging als je medicijn
In tijden van verdriet is het misschien nog wel belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je eet, genoeg slaapt en beweging krijgt, ook al voel je je soms te moe of verdrietig om dat te doen.
Lichamelijke beweging is een van de beste manieren om emotionele blokkades te doorbreken. Wandel, dans, beweeg. Je lichaam verwerkt wat je hoofd niet kan bevatten. Sport, yoga, zelfs tuinieren kunnen therapeutische effecten hebben.
Kortom, hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe sneller je in staat zult zijn om een nieuw hoofdstuk met kracht en positiviteit in te luiden.