HOORN - Dijkgraaf Luc Kohsiek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de burgemeesters van 10 West-Friese gemeenten hebben 25 april in Andijk het officiële startschot gegeven voor het fotokunstproject Mijn Omringdijk. Het ontwerpduo AtelierNL heeft in samenwerking met het Westfries Museum op de Westfriese Omringdijk twintig fotopalen geplaatst. Bezoekers worden uitgenodigd om met hun eigen mobiele telefoon het West-Friese landschap te ontdekken.
Alle beelden die de bezoekers via de uitzichtpalen maken, kunnen worden geupload naar de speciale website mijnomringdijk.nl. Zo ontstaat een unieke serie beelden. Steeds vanuit hetzelfde kader, maar toch steeds anders door de wisseling van tijden en seizoenen. De beelden zijn vanaf 10 juni te zien in het Westfries Museum als onderdeel van de tentoonstelling Lage Landen.
Lage Landen: Nederlandse landschapskunst uit het Rijksmuseum
Van 10 juni tot 1 oktober 2018 presenteert het Westfries Museum veertig oogstrelende parels van landschapskunst uit de collectie van het Rijksmuseum. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs. De expositie wordt aangevuld met enkele topstukken uit de eigen collectie die niet eerder waren te zien. Samen vormen ze een fantastische reis door vier eeuwen geschiedenis van de Nederlandse landschapskunst. Bij de veertig schilderijen hoort een boeiende en afwisselende audiotour, bestaande uit gedichten, muziek en observaties van bekende Nederlanders en deskundigen.
Ontdekking van het West-Friese landschap
Lonny van Ryswyk en Nadine Sterk, die samen het ontwerpbureau AtelierNL vormen, leggen met het eigentijdse fotoproject op de Westfriese Omringdijk een verbinding met het landschap van nu. Zoals de schilder zijn penseel had om het landschap vast te leggen, heeft de moderne mens zijn mobiele telefoon. Daarmee willen AtelierNL en het Westfries Museum het publiek als een schilder naar het landschap laten kijken om zo de rijkdom van het West-Friese landschap te ontdekken.
Ambassadeurs van de dijk
Dat het museum juist de Westfriese Omringdijk voor dit project voordroeg, is geen toeval. De tentoonstelling Lage Landen daagt de bezoeker uit om na te denken over de vraag of het landschap dat ons omringt en dat wij als Nederlanders al eeuwenlang vormgeven van invloed is op onze identiteit. De Westfriese Omringdijk beschermt de West-Friezen al sinds de 13 e eeuw tegen het water en verbindt verschillende gemeenten en landschappen. Zij is daarmee hét icoon van de West-Friese identiteit. De burgemeesters als ambassadeurs van de dijk en de dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als dijkbeheerder bleken dan ook graag bereid het startschot voor het fotokunstproject te geven.
Koopmanspolder
De burgemeesters, van Alkmaar tot Enkhuizen en van Schagen tot Hoorn maakten in hun eigen gemeente een foto bij een van de fotopalen. Samen kwamen ze 25 april bijeen in Andijk bij de Koopmanspolder. Daar maakte dijkgraaf Luc Kohsiek in hun bijzijn de elfde foto en ging het project publiek. Dijkgraaf Luc Kosiek: ‘De Omringdijk leeft! Als waterkering natuurlijk, maar hij maakt ook het landschap en de mensen. De Koopmanspolder is een prachtig voorbeeld van gecombineerd water- en natuurbeheer. Een lust voor het oog en het is mooi dat dit fotoproject de mensen attent maakt op dit bijzondere kunstwerk.’
Museum van de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Voor meer informatie over het Lage Landen en het fotoproject zie www.wfm.nl/lage-landen. En www.wfm.nl/westfrieseomringdijk