Het kopen van een huis is voor veel mensen een belangrijke stap. Als je mensen in jeomgeving hebt die onlangs een huis hebben gekocht, dan heb je vast gemerkt dat het nogniet zo eenvoudig is. Er komt best wat bij kijken. Als je erover nadenkt om ook een huis tegaan kopen, dan is dit artikel iets voor jou. We helpen je een beetje op weg door alvast watinformatie te geven. Lees dus snel verder!

Je zult eigen geld moeten meebrengen

Jaren geleden was het nog mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld. Tegenwoordig kan dat echter niet meer. Sinds 1 januari 2018 is het namelijk niet meer nodig om meer dan100% van de aankoopprijs van een woning te financieren met een hypotheek.

Misschien denk je dat je met 100% van de aankoopsom genoeg hebt om een huis te kopen. Helaas is dat niet het geval. Bij het kopen van een huis komen namelijk nog een aantal extrakosten kijken. Dit noemen we de kosten koper. Deze kosten zul je met eigen geld moeten betalen. Je kunt ervoor kiezen om de kosten mee te financieren, maar dan zul je een deel van de aankoopsom zelf moeten betalen. Hoe je het dus ook went of keert, je zult altijd eigen geld mee moeten brengen bij het kopen van een huis.

De huidige rentestand

Een hypotheek is natuurlijk niet gratis. De ‘prijs’ die je betaalt voor een hypotheek is de rente. Hoe hoger de rente, hoe duurder de hypotheek is. Net als iedere winkel een andere prijs kan rekenen voor een product, kan iedere bank een andere rente vragen voor zijn hypotheek. Bovendien kunnen de rentes die banken rekenen maandelijks veranderen. Bijvoorbeeld als de Europese Centrale Bank een andere rente gaat rekenen.

De actuele hypotheekrentes liggen voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar tussen de 3,75% en 4,25%. Houd er rekening mee dat dit de rentestanden zijn op het moment van schrijven. Op het moment dat je dit artikel leest, kunnen de rentes al veranderd zijn.

Het kan voorkomen dat je een andere rente betaalt dan de actuele hypotheekrente je doet verwachten. In zo’n geval spreken we van een zogenaamde ‘rente-opslag’. De bank kan ervoor kiezen om voor bepaalde klanten zo’n opslag te rekenen als het hypotheekbedrag hoog is ten opzichte van de woningwaarde.

Kosten koper

We noemden net al even dat je bij het afsluiten van een hypotheek te maken krijgt met bijkomende kosten. Dit noemen we de kosten koper. Onder deze kosten koper verstaan wede kosten van de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsbelasting. Soms worden ook de taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten die de bank rekent onder de kosten koper verstaan. Zoals we net al noemden, zul je de kosten koper uit eigen zak moeten betalen.

Hoe hoog de kosten koper zijn, dat verschilt per situatie. Koop je een nieuwbouwwoning –waarover je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen – dan zijn de kosten koper relatief laag. Koop je een woning als belegging, dan zijn de kosten koper juist hoog (omdat je veel overdrachtsbelasting moet betalen).