Helaas worden de gevolgen van gehoorverlies nog weleens onderschat. En dat heeft dan ook meerdere oorzaken. Enerzijds heeft dit te maken met het feit dat gehoorschade vaak een probleem voor de lange termijn is. Het is iets waar je pas later last van krijgt, waardoor mensen minder voorzichtig zijn.
Maar ook omdat mensen denken: ach, als ik een beetje slechter hoor, dan is dat toch geen ramp. Dit is echter een misvatting, want gehoorverlies kan ernstige gevolgen voor je leven met zich meebrengen. En ook een impact hebben op je algehele levensgeluk. We vertellen je in dit artikel hoe het zit.
Vaker moe en minder sociaal
Wanneer je te maken hebt met gehoorschade, dan ben je over het algemeen een stuk vaker moe. Maar hoe werkt dit dan, denk je wellicht. Welnu, luisteren is een activiteit die je hersenen veel energie kost. Zelfs wanneer je ‘goede’ oren hebt, kan je daar al mee te maken krijgen. Je hebt je ongetwijfeld weleens moe gevoeld na een dag waarop je constant aan het ontvangen bent, zoals een bedrijfsevenement met allemaal presentaties.
Als je gehoorschade hebt, kun je al moeite hebben met het horen van simpele zaken. Je krijgt gesprekken bijvoorbeeld niet meer goed mee of je moet jezelf constant inspannen om wat te horen en dat zorgt zeker voor ernstige vermoeidheid. Wanneer je nu nog geen gehoorschade hebt, doe je er dan ook goed aan om voor gehoorbescherming op maat van Elacin te gaan.
Goed om weten is dat gehoorschade ook een negatief dominee-effect met zich meebrengt. Wanneer je slecht hoort, kost het dus veel tijd om je in te spannen met als negatief gevolg dat je sociale situaties wellicht gaat vermijden. En dat kan dan weer eenzaamheid in de hand werken en dat is uiteraard ook niet iets waar je niet mee te maken wilt hebben.
Onzekerheid en onveiligheid
Twee andere problemen die vaak gekoppeld worden aan gehoorschade: onzekerheid en onveiligheid. We zullen alle twee even nader beargumenteren. Onzekerheid heeft een connectie met gehoorschade, omdat je wellicht niet meer gesprekken goed kan meekrijgen. Je bent bang dat je mensen verkeerd verstaat, weet niet goed hoe daarmee om te gaan en ga zo maar door.
Dat kan ook een gevoel van schaamte met zich meebrengen, want er heerst uiteraard ook nog een taboe op. Tegelijkertijd kan gehoorverlies ook voor een onveiliger gevoel leiden. Dat je je in het verkeer je niet meer senang voelt, omdat je bepaalde signalen minder snel door hebt.
Carrièreproblemen
En als laatste: gehoorschade kan zelfs zorgen voor carrièreproblemen. Als je bijvoorbeeld in de horeca actief bent, maar slechter hoort dan zal je merken dat je minder productief bent. Ook kan je bepaalde andere functies dan misschien niet meer goed uitoefenen. Denk aan werken in een callcenter, receptioniste en andere sociale beroepen.