HOORN - We leven in een tijdperk van snel veranderende terminologie. Woorden als 'ghosting', 'catfishing' en 'gaslighting' vliegen om onze oren. Terwijl de eerste twee termen betrekkelijk duidelijk zijn - zelfs voor degenen die niet actief zijn op sociale media - kan het laatste begrip wat uitleg vergen.
Gaslighting, een term ontleend aan de popcultuur, verwijst naar een manipulatietechniek die vaak wordt toegepast door mensen met narcistische trekjes. Het is geen amusement, maar een serieus probleem dat in veel relaties voorkomt. Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe weet je of je ermee te maken hebt?
Volgens het platform VitaalGezond dat zich toelegt op het leveren van informatie over narcisme, is gaslighting een techniek waarbij de manipulator iemands perceptie van de werkelijkheid probeert te verdraaien. Het is een subtiele vorm van psychologische controle die zo schadelijk kan zijn dat het slachtoffer aan zijn eigen herinneringen en realiteit gaat twijfelen.
Het begrip 'gaslighting' is afkomstig uit de film 'Gaslight' uit 1944. In deze film manipuleert een man zijn vrouw tot het punt dat ze gelooft dat ze gek wordt. In de echte wereld is deze manipulatietechniek echter niet minder schadelijk.
Gaslighting kan beginnen met iets ogenschijnlijk onschuldigs, zoals een partner die je ervan beschuldigt een gebeurtenis verkeerd te herinneren, en het kan escaleren tot een punt waarop je aan je eigen geest begint te twijfelen.
Dus hoe spot je gaslighting? Een goede eerste stap is het herkennen van narcistische gedragingen. Narcisten, die vaak degenen zijn die gaslighting toepassen, zijn meestal charismatisch en bedreven in manipulatie. Dit zijn enkele typische narcisme kenmerken.
Niet alle gaslighters zijn echter klassieke narcisten. Sommige zijn 'verborgen' narcisten - aardig en vriendelijk in het openbaar, maar manipulatief en controlerend achter gesloten deuren. In het artikel over verborgen narcisme vind je meer informatie hierover.
Maar wat als je je realiseert dat je het slachtoffer bent van gaslighting? Het is belangrijk om te weten dat het niet jouw schuld is. De gaslighter gebruikt deze techniek om controle en macht te krijgen. Het is een vorm van emotioneel misbruik en het is belangrijk om steun te zoeken.
Als je voelt dat je voortdurend twijfelt aan jezelf in je relatie, of als je je verward of "gek" voelt, zou je het slachtoffer kunnen zijn van gaslighting. In dit geval is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Hulpverleners kunnen je leren omgaan met de gevolgen van gaslighting en je helpen stappen te ondernemen om je situatie te verbeteren.
Een gevaarlijke vorm van manipulatie
Gaslighting is dus geen speels woord voor een lichtvoetige handeling, maar een serieus te nemen vorm van manipulatie. Met het juiste bewustzijn en de juiste hulp kan het echter worden aangepakt en overwonnen.
Er zijn organisaties en professionals zoals VitaalGezond die gespecialiseerd zijn in het omgaan met dergelijke situaties en het bieden van ondersteuning. Denk niet dat je er alleen voor staat. De schade die gaslighting kan veroorzaken is reëel en het is essentieel om zo snel mogelijk hulp te krijgen.T
ot slot, terwijl we deze nieuwe termen blijven leren en begrijpen, moeten we ook onthouden dat woorden kracht hebben. Gaslighting, hoe triviaal het ook mag klinken, heeft het vermogen om levens te ontwrichten. Laten we ons bewust zijn van zijn betekenis en het serieus nemen. Onze geestelijke gezondheid en relaties hangen ervan af.