HOORN - Ben jij leerkracht op een basisschool in Hoorn en ben je op zoek naar een samenwerkingspartner die creatieve workshops met kinderen kan organiseren bij jou in de klas? Dan ben je bij Grote Broer aan het juiste adres. Wij zijn al sinds 2001 actief in het organiseren van workshops op de basisschool. Oftewel: wij kunnen bouwen op een flinke dosis ervaring. Maar dat betekent absoluut niet dat wij stilstaan. Juist in de kunsteducatie is het belangrijk om jezelf steeds te vernieuwen. Dat weten wij maar al te goed! Daarom zijn wij continu bezig met het bijsturen van onze bestaande creatieve workshops met kinderen en altijd op zoek naar nieuwe inspiratie voor workshops op de basisschool.
Creatieve activiteiten op de basisschool
Er is met workshops op de basisschool veel meer mogelijk dat je in eerste instantie misschien zou denken. Activiteiten als dansen, muziek maken en schitteren op het podium zijn bijvoorbeeld van alle tijden en nog steeds hartstikke leuk om centraal te stellen in een creatieve workshop met kinderen. Zo laten we kinderen ervaren hoe leuk het is om samen aan een voorstelling of ander eindproduct te werken. Maar we vinden het ook leuk om voor ons workshopaanbod nét een beetje verder te denken dan de gangbare kunstvormen.
Wij denken buiten de box
Want ook buiten de box valt er ontzettend veel te leren en te ontdekken. Zo gaan wij met kinderen aan de slag met digitale media. We kijken en bespreken hun favoriete vlogs en gaan er daarna natuurlijk zelf eentje maken. En ook op het snijvlak van kunst en techniek hebben we een aantal workshops waarmee we kinderen een bijzondere leerervaring kunnen geven: wat dacht je bijvoorbeeld van met de hele klas een Virtual Reality-film maken of robotjes in elkaar zetten die aan het einde van de workshop vrolijk over de tafeltjes waggelen?
Grote Broer kijkt verder dan de kunst
Natuurlijk is het alleen al ontzettend leuk om kinderen een compleet nieuwe vaardigheid te leren. Aan het begin van de workshop hebben ze nog geen idee, om niet veel later een apparaatje te programmeren, een zelfgeschreven rap op te voeren of jonglerend drie ballen in de lucht te houden. Maar kunsteducatie gaat om meer dan kunst. Tijdens onze workshops dagen we kinderen uit om hun grenzen te verleggen door hen de ruimte te geven om te experimenteren en te ervaren wat ze allemaal kunnen. Hiervoor is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat de sfeer in de groep goed is. Alleen dan voelen alle kinderen zich vrij en veilig om nieuwe dingen uit te proberen.
Aandacht voor de groep
Wij vinden het dan ook belangrijk om tijdens al onze workshops veel aandacht te besteden aan de groepsdynamiek. Dat verloopt op geheel natuurlijke wijze: het zit nou eenmaal in de aard van kunsteducatie om groepsbinding te bevorderen. We stimuleren kinderen om zich in elkaar te verplaatsen en goed naar elkaar te luisteren. Zo leren kinderen dat verschillende visies naast elkaar kunnen bestaan en dat alle kinderen hun eigen kwaliteiten hebben. Tijdens het maakproces ervaren de kinderen hoe zij als klas verantwoordelijk zijn voor het creëren van een sfeer waarin ieder kind op zijn of haar gemak is. Een waardevolle les, die zij tijdens de workshop leren maar na afloop meenemen naar álle andere lessen.