HOORN - Heb je een bedrijf dat actief is in de beveiligingsbranche? Dan kun je te maken krijgen met de nodige risico’s. Daarom is het belangrijk om je hiertegen in te dekken. Dit kun je het beste doen door verzekeringen af te sluiten. Veel beveiligingsbedrijven sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af, maar twijfelen over een rechtsbijstandverzekering. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk of het verstandig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als je actief bent in de beveiligingsbranche.


Risico’s die je als beveiligingsbedrijf loopt

Bedrijven in de beveiligingsbranche lopen de nodige risico’s. Huren klanten jouw bedrijf bijvoorbeeld in voor de beveiliging bij uitgaansgelegenheden? Dan kunnen je medewerkers betrokken raken bij een handgemeen met gasten. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je aansprakelijk gesteld wordt. Soms volstaat een aansprakelijkheidsverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Er kan namelijk ook een gang naar de rechter volgen. In dat geval is het handig als je een rechtsbijstandverzekering hebt.

Er zijn overigens ook nog risico’s waar je misschien minder snel aan denkt. Zo kan er bijvoorbeeld een contractgeschil optreden met klanten en/of medewerkers. In dat geval is het handig als je juridische hulp in kunt schakelen. Als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt, is dit een fluitje van een cent. Je hoeft de kosten voor juridische hulp dan bovendien niet uit eigen zak te betalen. Erg prettig, wat deze kosten lopen vaak hoog op.

Maak de juiste keuzes

Zie je inmiddels in dat je bedrijf een rechtsbijstandverzekering nodig heeft? Dan ga je op zoek naar een verzekeraar waarbij je deze verzekering af kunt sluiten. Dit is niet bepaald lastig, want bij de meeste verzekeraars kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Het is alleen niet verstandig om hierbij over één nacht ijs te gaan, want je moet namelijk rekening houden met een aantal zaken. Kijk allereerst goed naar de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Je wilt immers wel verzekerd zijn voor de belangrijkste risico’s waar je als beveiligingsbedrijf mee te maken krijgt.

Een tweede aandachtspunt is de premie die je betaalt voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Ondanks dat de dekking bij veel verzekeraars grotendeels hetzelfde is, kan er behoorlijk veel verschil zitten in de prijs. Reden genoeg om verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je de knoop doorhakt. Staar je overigens nooit blind op prijs. Doe je dit wel? Dan kies je misschien voor een rechtsbijstandverzekering met een mindere dekking. Lees daarom ook altijd de polisvoorwaarden goed door voordat je daadwerkelijk een rechtsbijstandverzekering ondernemer afsluit.

Houd rekening met wachttijd

Heb je momenteel nog geen zakelijke rechtsbijstandverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Wacht hier dan niet te lang mee, want vrijwel iedere verzekeraar werkt met een wachttijd. Dit houdt in dat je in de eerste periode na het afsluiten van de verzekering nog geen recht hebt op juridische hulp. Vaak gaat het om de eerste paar maanden nadat je de rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Hoe eerder je de verzekering afsluit, des te sneller de wachttijd verstreken is.

Er geldt overigens niet altijd een wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering. In bepaalde situaties heb je namelijk wel direct recht op juridische hulp. Zo ben je altijd verzekerd voor conflicten in het verkeer, bij letsel door een ongeluk en over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. Ben je verzeild geraakt in een ander conflict? Dan kun je weliswaar juridische hulp inschakelen, maar draai je zelf op voor de kosten.