Heb je ooit al eens gehoord van de trendanalyse van onze Kansspelautoriteit? Een interessant kijkje in de status van de Nederlandse gokmarkt, en ja, er speelt weer iets interessants. In 2024 zie je namelijk dat het aantal signalen rondom matchfixing is gestegen. Terwijl er in 2023 nog maar zes meldingen waren, kwamen er vorig jaar 13 binnen van vergunde aanbieders.

Dat klinkt best wat, want het lijkt erop dat er meer aandacht is voor wat er achter de schermen gebeurt bij sportweddenschappen.

Hierbij gaat het om allerlei signalen. Denk aan ongebruikelijke wedpatronen, wedstrijden die ineens als bijzonder risicovol worden bestempeld en quoteringswijzigingen die je eigenlijk niet helemaal logisch vindt.

Bij het buitenlandse gokaanbod bestaan er hier natuurlijk al jarenlang maatregelen voor. Als je bijvoorbeeld gaat gokken zonder Cruks verificatie bij een vergund buitenlands casino, kan je erop rekenen dat de betrokken licentiehouder een oogje in het zeil houdt. Dat betekent dat spelers er eerlijke weddenschappen kunnen afsluiten – iets wat nu in Nederland ook zal worden aangepakt.

Als je daar eens over nadenkt, valt het op dat deze meldingen allemaal wijzen op een mogelijk verstoord evenwicht in het spel. Het is natuurlijk fijn om te weten dat er extra ogen op dit soort zaken gericht zijn, zeker als je zelf graag meespeelt. Het idee is dat als je iets vreemds opmerkt, je snel kunt ingrijpen voordat het echt misgaat.

Wat ook opvalt, is dat de Kansspelautoriteit hier echt tegenaan gaat. Ze hebben namelijk een speciaal meldpunt opgezet: de Sports Betting Intelligence Unit. Dit team houdt constant de situatie in de gaten en zorgt ervoor dat signalen van matchfixing direct worden opgepakt.

Je zou bijna kunnen zeggen dat het lijkt op een soort interne speurtocht, maar dan met een serieuze missie. Met deze inzet wil de Ksa ervoor zorgen dat iedereen zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid en dat je als speler kunt rekenen op een eerlijk en transparant systeem.

Misschien verklaart de toename in meldingen wel dat aanbieders nu beter op de hoogte zijn van hun meldplicht. Het kan zijn dat de Ksa flink inzet op bewustwording en dat mensen zich er nu meer van bewust zijn dat het melden van verdachte patronen niet alleen verplicht is, maar ook bijdraagt aan de integriteit van sportwedden.

Daarnaast is het ook mogelijk dat er wereldwijd een stijging is in het aantal signalen rondom matchfixing. Hoe dan ook, de reactie van de Ksa is er een van alertheid en vastberadenheid. Zo hebben ze inmiddels vier waarschuwingen uitgegeven aan aanbieders die de regels niet strikt naleven.

Verder is er binnenkort ook een nieuwe leidraad in de maak, speciaal bedoeld voor de markt. Die leidraad gaat fungeren als een soort roadmap voor wat je precies moet doen als je iets opmerkt dat niet helemaal volgens de regels verloopt.

Het idee is dat je, als je zelf iets opmerkt, direct weet hoe je moet handelen. Dat soort duidelijkheid is eigenlijk heel welkom in een sector die soms nogal ingewikkeld lijkt. Uiteindelijk wil je natuurlijk allemaal dat het speelveld eerlijk blijft en dat iedereen de kans krijgt om op een schone manier mee te dingen.

Je kunt je ook afvragen of deze trend misschien tijdelijk is, of dat het een blijvend probleem wordt. Wellicht is het een wake-upcall voor de hele branche. Zodra er meer meldingen binnenkomen, kunnen er grotere stappen worden ondernomen om het probleem bij de wortel aan te pakken.

Het is duidelijk dat de Ksa niet stilzit en actief zoekt naar manieren om het systeem te verbeteren. Door samen te werken met vergunde aanbieders en door extra aandacht te besteden aan signalen, wordt er echt een stap gezet richting een veiliger speelveld.

Als speler is het fijn om te weten dat er mensen zijn die erop toezien dat alles volgens de regels verloopt. En uiteindelijk is het in ieders belang dat de sport en de weddenschappen eerlijk verlopen.