De fatbike is misschien wel een van de grootste trends van dit jaar te noemen. Waar je ze vorig jaar nog nauwelijks zag rondrijden, zie je er nu steeds meer op de fietspaden. Zo’n nieuw voertuig roept de nodige vragen op bij mensen. Moet je een fatbike bijvoorbeeld verzekeren? In dit artikel leggen we het je uit.
Wat is een fatbike?
De kans is klein dat je nog nooit een fatbike voorbij hebt zien komen, maar voor de volledigheid lichten we toch nog even kort toe hoe zo’n fiets eruit ziet. Een fatbike is te herkennen aan zijn stoere vormgeving, lage zadel en brede banden. Fatbikes zijn voorzien van een elektromotor en trapondersteuning, waardoor je er zonder al te veel moeite zo’n 25 kilometer per uur mee kunt fietsen.
Is een fatbike verzekering verplicht?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij eenvoudig. Nee, een fatbike verzekeren is zeker geen verplichting. Een fatbike wordt namelijk niet aangemerkt als een motorrijtuig. Je hoeft daarom bijvoorbeeld ook geen kentekenplaat op een fatbike te hebben en je hoeft ook geen helm te dragen als je erop rijdt.
Is het slim om een fatbike te verzekeren?
Hoewel het niet verplicht is om een fatbike te verzekeren, kan het wel een verstandige zet zijn. De fietsen zijn namelijk vaak relatief duur in de aanschaf. Veel modellen kosten meer dan 1000 euro. Ook zijn ze uitgerust met een accu die kan beschadigen. Gezien je een fatbike al voor een paar euro per maand kunt verzekeren, begrijp je vast dat het niet echt kwaad kan om het zekere voor het onzekere te nemen en een verzekering af te sluiten. Net zoals het geen kwaad kan om een fietsverzekering af te sluiten voor een elektrische fiets.
Dingen om op te letten bij het afsluiten van een polis
Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je je fatbike gaat verzekeren. Allereerst moet je weten dat niet alle schade onder de dekking van de verzekering valt. Denk bijvoorbeeld aan schade terwijl je de fiets voor zakelijke doeleinde gebruikt, of schade door normaal gebruik, zoals krassen of een lekke band.
Ten tweede is het goed om te weten dat de verzekeraar eisen zal stellen aan de beveiliging van de fiets. Zo zul je hem altijd op slot moeten zetten met een slot dat minimaal het ART2 keurmerk draagt. Ook zul je in veel gevallen een actief track & trace systeem moeten installeren waarmee je fiets opgespoord kan worden bij diefstal. Dit zijn natuurlijk geen hele ingrijpende maatregelen, maar wel dingen om rekening mee te houden voor je een polis afsluit.