Resultaten van het Divly-onderzoek
Uit het onderzoek van Divly blijkt dat wereldwijd slechts 0,53% van de crypto-investeerders hun cryptobezit heeft aangegeven bij de belastingdienst. De Finnen hebben met 4,09% de hoogste mate van aangiftebereidheid, terwijl de Filipijnen met slechts 0,03% het laagst scoren. Nederland zit hier tussenin, met 1,5% van de Nederlandse cryptobezitters die hun bezit opgeven. In Europa scoren we daarmee minder goed dan landen als Oostenrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden. Italië is het EU-land met de laagste opgavebereidheidsscore.
Oorzaken van verschillen in opgavebereidheid
De opgavebereidheid voor cryptobezit verschilt per land. Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals het publieke bewustzijn, de regels per land, de belastingtarieven, de duidelijkheid met betrekking tot het aangeven, de houding van de overheid ten opzichte van crypto en de complexiteit van het aangifteproces. Over het algemeen heeft Nederland een vrij gunstig belastingregime voor cryptomunten. Bovendien communiceert de Belastingdienst ook heel duidelijk over hoe dit moet worden aangegeven. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de opgavebereidheid in ons land.
Belastingstelsel in Nederland: cryptobezit in box 3
Nederland heeft een relatief gunstig belastingstelsel voor cryptobezitters. Cryptobezit wordt namelijk als een onderdeel van het vermogen beschouwd en valt in box 3, waardoor het niet als regulier inkomen wordt belast. Het maakt daarbij niet uit hoe deze cryptomunten werden verkregen, bijvoorbeeld door ze te kopen via een platform als Immediate Edge ( https://immediateedge.biz/nl/) of door ze te hebben ontvangen bij het verkopen van de auto. Ze maken gewoon deel uit van het vermogen en ze worden zo belast. In sommige landen is dit niet het geval en worden cryptowinsten veel zwaarder belast. Dan wil men het niet altijd aangeven.
Hoewel cryptobezit in Nederland over het algemeen in box 3 valt, zijn er enkele uitzonderingen. In sommige gevallen wordt cryptobezit namelijk wel als een inkomst uit overig werk of winst uit onderneming beschouwd, bijvoorbeeld bij het minen van cryptovaluta. Wie zijn loon in crypto ontvangt, ontvangt dan weer loon in natura. Dit wordt gewoon als een inkomen belast. Ondernemers die in crypto worden betaald voor hun diensten, dienen het omgerekende bedrag dan weer op te nemen in hun belastbare omzet.
Belangrijk om cryptobezit aan te geven bij Belastingdienst
De bereidwilligheid van Nederlandse cryptobezitters om hun cryptobezit en -inkomsten aan te geven bij de Belastingdienst is niet bijzonder hoog, maar ook niet extreem laag in vergelijking met andere landen. Het is echter belangrijk dat cryptobezitters zich bewust zijn van hun fiscale verplichtingen en op de hoogte zijn van de regels rondom cryptofiscaliteit. Er is een wettelijke verplichting om deze bezittingen op te nemen in de belastingaangifte. Hierdoor voorkom je mogelijke boetes, naheffingen en andere fiscale problemen. Bovendien draagt het opgeven van cryptobezit bij aan een eerlijke verdeling van de belastingdruk onder alle belastingplichtigen, wat essentieel is voor het goed functioneren van de Nederlandse samenleving en het bekostigen van publieke voorzieningen.