Noodsituaties op je werk – je hoopt natuurlijk dat ze nooit gebeuren. Maar het is toch slim om goed voorbereid te zijn. Of het nu gaat om een brand, iemand die onwel wordt, of een andere situatie waarbij je snel moet handelen, met een paar voorbereidingen weet jij wat je moet doen. Hier lees je hoe je op eenvoudige manieren je kennis op peil houdt, veiligheidsmaatregelen treft en zorgt dat ook jouw collega’s weten wat ze moeten doen.
EHBO & BHV
In noodgevallen is het belangrijk dat er mensen zijn die precies weten hoe ze moeten handelen. Daarom is het handig om een BHV cursus te volgen. Hier leer je basisvaardigheden zoals reanimeren, een AED bedienen, en het begeleiden van collega’s in een noodsituatie. Tijdens zo’n cursus krijg je praktische kennis die je direct kunt toepassen. Je weet bijvoorbeeld precies hoe je een brand moet blussen of hoe je iemand in veiligheid brengt. Zo’n cursus geeft je het vertrouwen om rustig en effectief te reageren wanneer er iets gebeurt.
Veilig leren werken
Veilig werken begint met weten hoe je risico’s kunt vermijden. Hier kan een VCA cursus je goed bij helpen. Dit is een training waarbij je leert hoe je risico’s herkent, veilig werkt en weet waar je op moet letten. Zeker in beroepen waarbij je werkt met machines, gevaarlijke stoffen, of andere risico’s, is dit belangrijk. Ook als je niet dagelijks met risicovolle werkzaamheden bezig bent, kan een VCA-cursus je helpen om alert te blijven. Je krijgt bijvoorbeeld handvatten om goed te letten op je omgeving, collega’s en het materiaal waarmee je werkt. Op die manier zorg je ervoor dat je veilig en efficiënt kunt werken.
Noodvoorzieningen
Naast kennis en vaardigheden is het handig om te weten welke noodvoorzieningen er zijn op je werk. Denk bijvoorbeeld aan nooduitgangen, blusapparatuur en EHBO-koffers. Zorg dat je weet waar deze spullen staan en hoe je ze gebruikt. Loop eens door het gebouw en check waar de nooduitgangen zich bevinden, zodat je er snel naartoe kunt in een noodsituatie. De meeste bedrijven hebben daarnaast ook brandmelders en ontruimingsplannen; lees die eens door. Dit soort maatregelen lijkt misschien vanzelfsprekend, maar door er bewust mee om te gaan, ben je écht voorbereid.
Is het voor iedereen duidelijk?
Noodsituaties vragen vaak om snel en duidelijk handelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen op je werk precies weet wat hij of zij moet doen. Bespreek met je collega’s of iedereen weet wat de procedures zijn en wie er BHV’er is. Misschien kan je werkgever ook eens een ontruimingsoefening organiseren. Zo kan iedereen in de praktijk oefenen, zodat je goed weet hoe je moet handelen als het echt nodig is.
Met deze tips kun jij zorgen voor een veilige werkomgeving voor jezelf en je collega’s. Weten hoe je moet handelen, waar je spullen vindt en wat de procedures zijn, helpt je om in elke situatie goed voorbereid te zijn.