HOORN - De bestrijding van onkruid gaat weer van start. Hierdoor blijft de bestrating langer heel en dus veilig. Ook ziet de stad er netter uit zonder onkruid op straat.
Hoe bestrijdt de gemeente het onkruid?
Om het onkruid de baas te blijven, gebruikt de gemeente onkruidbranders. Chemische onkruidbestrijding is namelijk niet meer toegestaan op openbare straten. Tijdens het groeiseizoen rijden er vier branders in de gemeente. In de binnenstad rijdt nog een kleinere brander om bij de lastig bereikbare plekken te komen.
Is het branden van onkruid veilig?
Ja. De branders verhitten het onkruid met hete lucht en niet met een vlam. Daardoor is er geen kans op brandschade. Zowel de brander als het voertuig werkt op LPG. Dit is de meest duurzame brandstof waarop onkruidbranders werken.
Is onkruid branden genoeg?
Dat kan, als je overal goed bij kunt met de branders en als je het onkruid heel vaak brandt. Helaas zijn er plekken waar de brander niet kan komen, zoals sommige stegen en parkeervakken. Voor de lastige hoekjes gebruiken we daarom kleine onkruidborstelmachines. Ook de veegmachines hebben een onkruidborstel om het onkruid uit de goten borstelen.
Blijft er nu geen onkruid achter?
Langs aangrenzende gevels neemt de gemeente het onkruid niet mee. Zo voorkomen we schade aan de gevels. Wilt u toch een onkruidvrije gevel? Pluk dan zelf af en toe het onkruid weg.
Onkruid branden is niet zo effectief als chemische onkruidbestrijding. Het onkruid groeit sneller terug na een behandeling. Er blijft dus nog onkruid zichtbaar op de bestrating. Door regelmatig te branden en te borstelen kan de gemeente de onkruidgroei wel in toom houden.