HOORN - Een jaar geleden startte de gemeente een proef met 22 bodycams binnen Team Handhaving. De proef had als doel om te onderzoeken of er minder geweld en agressie tegen de handhavers wordt gebruikt als zij een bodycam dragen. De proef is nu geëvalueerd en toont aan dat deze inderdaad in bijna alle gevallen een escalatie heeft voorkomen. Daarom heeft het college besloten de bodycams als standaarduitrusting voor de handhavers in gebruik te nemen.

De boa’s van team Veiligheid en Toezicht hebben bij het uitoefenen van hun werkzaamheden regelmatig te maken met incidenten, onder meer tijdens nachtdiensten in de horecagebieden. Hierbij is ook sprake van verbaal en soms fysiek geweld. De handhavers hebben tijdens de proef de bodycam gedragen (een camera zichtbaar op de dienstkleding) die aangezet kan worden als de situatie onveilig werd. Zowel voor zichzelf als voor de betrokken inwoner(s). In nagenoeg alle gevallen waarin de camera werd aangezet leidde dit tot een situatie waarin de verbale of fysieke dreiging afnam. Tijdens de proef heeft de gemeente geen klachten ontvangen van inwoners die bij de inzet van de camera betrokken waren. Daarnaast past dit instrument in het verder professionaliseren van het handhaversteam. Deze uitkomst is voldoende om de bodycams op te nemen in de standaarduitrusting.

Privacyprotocol
Voor de beelden gelden spelregels voor de privacy en mogen dus niet zomaar gebruikt worden. Hiervoor is een protocol gemaakt. De beelden kunnen als het nodig is, ingezet worden als bewijsmateriaal voor politie en justitie en voor het afhandelen van klachten.