HOORN - Op donderdagmiddag en -avond 16 augustus heeft de gemeente een actie met neploverboys gehouden. Doel van de actie was meiden bewuster te maken van de gevaren en trucjes van loverboys. Via deze actie wil de gemeente de signalen onderzoeken die binnenkomen over mogelijke loverboyproblemen. Acteurs spraken meiden aan om te kijken of zij mee zouden lopen, persoonlijke gegevens deelden of daartoe verleid werden. De actie leverde 15 gesprekken op met 38 meisjes. Bij een ruime meerderheid gaven meiden hun telefoonnummer of Instagram of gaven aan later ergens af te willen afspreken.
Meiden aanspreken op de kermis
De actie is tijdens de kermismiddag en -avond gehouden, omdat er dan voornamelijk jongeren op straat zijn in de binnenstad. Ook verschilt de doelgroep meiden op deze momenten van de dag. Uit de actie bleek dat met name in de middag de groepjes meiden groter zijn en de leeftijd lager. Twee acteurs spraken (groepjes) meiden aan en probeerden hen te verleiden met een verhaal over een feestje en vroegen vervolgens om diverse persoonlijke gegevens te delen en mee te gaan naar hun huis. De acteurs zijn getraind op het voeren van een niet-gewoon versiergesprek. Ze speelden de agressievere loverboymentaliteit na en keken hoe ver ze konden gaan.
Als dat beeld helder was, werd het gesprek gestopt en vertelden de acteurs dat het om een actie ging. Een preventiemedewerker van 1.Hoorn vergezelde de meiden en de acteurs om de actie toe te lichten en mogelijke vragen te beantwoorden. Van de 15 groepjes meiden die werden aangesproken, gaven er 11 hun gegevens aan de acteurs. De meiden die dat deden, vertelden dat ze niet onbeleefd wilden zijn of geen nee durfden te zeggen. Ook kwam naar voren dat ze soms een fake-nummer gaven of de jongens later dan wel zouden blokkeren op social media. Opvallend was hoe snel de nummers werden verzameld door de acteurs; vaak binnen minder dan 5 minuten.
Voorkomen is altijd beter
Naar aanleiding van deze actie wil de gemeente vooral de aandacht vestigen op het voorkomen van slachtoffers door de voorlichting aan meiden(groepen) op te schroeven. Bijvoorbeeld op scholen en in het uitgaansgebied. ‘We willen jongeren bewuster maken van de gevaren en trucjes van loverboys. Het is belangrijk dat meiden een leuk sociaal leven opbouwen, maar het is nog belangrijker dat zij zelf herkennen wanneer het geen versiertruc meer is’, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg. Ook nazorg bieden is onderdeel van het vervolgtraject van deze actie. Als het toch misgaat, moet duidelijk zijn waar je terecht kunt voor een luisteren oor, opvang en wat er verder nodig is om onder een nare situatie uit te komen. Hierin trekt de gemeente op met de preventiemedewerkers van 1.Hoorn, jongerenwerkers van Stichting Netwerk, connectie coach en de politie. Zij waren ook onderdeel van de actie die gehouden werd. Het Jongerenloket had voor de actie de deuren open gehouden voor het geval opvang nodig was.
Meer informatie of in gesprek
Tijdens de actie is niets opgeschreven van of over de meiden, tenzij zij aan de preventiemedewerker aangaven hulp nodig te hebben. Wel is het uiteraard mogelijk voor meiden en hun ouders om vragen over de actie te stellen als zij daar behoefte aan hebben. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met Hilde van Strijdhoven van Team Veiligheid van de gemeente. Heeft u, als ouder, een zorgvraag of ben jij op dit moment onveilig en zoek je hulp, neem dan contact op met de preventiemedewerkers van 1.Hoorn via 0229 252200 of info@1punthoorn.nl. Als je direct hulp nodig hebt als je in onveilige situatie bent beland, bel dan altijd met de politie via 112.