HOORN - Op vrijdag 5 oktober konden basisschoolkinderen in Hoorn ervaren hoe het is om astronaut te zijn. Ze maakten een ruimtereis in een planetarium, onder leiding van weerman Reinier van den Berg. Dit was een voorbereiding op de Schooldag van de duurzaamheid waar Hoornse basisscholen aan meedoen.
Reinier van den Berg heeft de kinderen meegenomen op ruimtereis: ‘Ik vind het zo belangrijk dat kinderen leren wat duurzaamheid is, maar dan wel op een leuke en speelse manier. Als je het kinderen spelenderwijs leert, raken ze geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. Vandaar dat ik graag meewerk aan de kick-off van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid, waar ik met basisschoolkinderen op ruimtereis ben gegaan in een mobiel planetarium.’
Planetarium
Het Mobiele Planetarium van NOVA, de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, stond opgesteld bij MAK Blokweer. Liggend keken de kinderen in het planetarium omhoog naar een virtuele sterrenhemel. In de koepel kregen kinderen het idee dat ze zelf door het heelal reisden. Ze zagen hoe klein de aarde is in het heelal en hoe de zon werkt. Maar ook hoe de ringen van Saturnus werken en hoe satellieten eruit zien. Wethouder Samir Bashara: ‘het is fantastisch om het enthousiasme bij de kinderen te zien voor het onderwerp duurzaamheid. Maar liefst 200 kinderen hebben de ruimtereis gemaakt. Dit belooft veel goeds voor de Schooldag van de duurzaamheid.’
Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid
Hoorn is de eerste gemeente in Noord-Holland die de Schooldag van de duurzaamheid organiseert. Deze is op 2 november. Vijf basisscholen in Hoorn, Blokker en Zwaag hebben zich aangemeld voor een duurzame doe-dag. Doel van deze dag is kinderen spelenderwijs in beweging te brengen om de leefomgeving leuker, eerlijker en schoner te maken. Alle activiteiten op de dag zijn gekoppeld aan de 17 Sustainable Development Goals, die vertaald zijn naar zeven Kinder Global Goals. Zo leren de kinderen over verschillende aspecten van water bij MAK Blokweer, gaan ze zeep maken, een insectenhotel bouwen, spelen met afval, aan de slag met schone energie en koken voor vogels. Ook kunnen ze meedoen aan de activiteit ‘Gekleurde Kinderwens’. Daarbij maken ze dromen voor een duurzamere leefomgeving die ze duidelijk aan de gemeente laten zien. Duurzaamheid is voor de gemeente Hoorn een belangrijk speerpunt: de gemeente wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Dat kan de gemeente niet alleen. Daar is de hulp van iedereen bij nodig. Zo ook de jongste generatie.
Energiek voorleesfeest bij MAK Blokweer
Ook voor kinderen uit de onderbouw is er een activiteit. Op woensdag 10 oktober is er van 14:30 tot 15:30 uur een voorleesverhaal bij MAK Blokweer voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Een medewerker van MAK Blokweer neemt de kinderen mee in een mooi verhaal dat ingaat op het thema Duurzaamheid.