Excursies in Hoorn en West-Friesland
Woensdagmiddag 15 november worden vanaf Het Park diverse excursies georganiseerd. De onderwerpen zijn: de historische dijkbouw, het maritiem onderzoek in het Hoornse Hop, de prehistorie van West-Friesland en de archeologie van de binnenstad van Hoorn. De excursies zijn voor iedereen die dit interessant vindt toegankelijk. De deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Er is nog plaats. Voor details zie: Excursies 2023 - Stichting Reuvens (reuvensdagen.nl) Wie wil deelnemen kan een mail sturen aan archeologie@hoorn.nl.
Archeologie van het slavernijverleden
In Nederland en zeker in Hoorn wordt de discussie over het slavernijverleden volop gevoerd. Ook in Caraïbisch Nederland heeft dit grote aandacht. Het koloniale erfgoed is onderwerp van de discussie en het laat de gemoederen niet onberoerd. Daarom zijn speciaal voor dit congres drie belangrijke buitenlandse sprekers uitgenodigd.
De openingslezing wordt verzorgd door archeoloog en historica Dr. Felicia Fricke, gespecialiseerd in het slavernijverleden van de Caraïben, specifiek Curaçao en Bonaire. In een andere sessie vertelt de Ghanese archeoloog Nilirmi Samauel Nkumbaan over de archeologie van de mensenhandel in West-Afrika, onder leiding van de Leidse archeoloog Daudi Cijntje. Van St. Eustatius komt Kenneth Cuvalay die op dit eiland onderzoek deed naar de begraafplaats van de tot slaafgemaakten en de ethische omgang hiermee. Tenslotte zal Michiel Bartels het slavernijverleden in de 17-18de eeuw van Hoorn en West-Friesland bespreken.
Archeologie van de Slag op de Zuiderzee
Wethouder Axel Boomgaars verzorgt vrijdag een inleiding over de bewustwording van ons verleden, voortgekomen uit de gewonnen vrijheid in de 80-jarige oorlog. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het prestige van de monumentale stad Hoorn, maar ook naar de schaduwzijden van het verleden uit de 17-19de eeuw. De wankele sokkel van het beeld van Jan Pieterz. Coen en wat dit sinds de plaatsing van het beeld heeft losgemaakt is hier een onderdeel van.
Wouter Waldus belicht het onderzoek naar de scheepswrakken op de bodem van het Hoornse Hop. Christiaan Schrickx houdt een voordracht over de spullen van de boeren en burgers ten tijde van de Opstand, belicht vanuit protestante en katholieke materiële cultuur. Tenslotte zal stolpenspecialsite Dieuwertje Duijn vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van de iconische piramides van het Westfriese platteland: de stolpboerderij.
Bezoek het congres
Het gaat om een inhoudelijk vakcongres, maar geïnteresseerden zijn welkom. Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.reuvensdagen.nl