HOORN - De Rekenkamer heeft het onderzoeksrapport Armoede en ongelijkheid in de gemeente Hoorn aan de gemeenteraad gepresenteerd. Op 23 september jl. kregen raads- en commissieleden uitleg over het voltooide onderzoek en konden zij vragen stellen. Doel van dit rapport is om de raad inzicht en instrumenten te bieden om armoede en ongelijkheid tegen te gaan bij de inwoners die zij vertegenwoordigen.

Wat doet de Rekenkamer?

De gemeenteraad is in zijn controlerende rol grotendeels afhankelijk van de informatie die het college verstrekt. De Rekenkamer is een onafhankelijk instituut met vier leden van buiten het gemeentebestuur of de gemeenteraad. De Rekenkamer voert onderzoeken uit om de controlerende rol van de raad te versterken. Gemiddeld presenteert de Rekenkamer twee onderzoeken per jaar. In dit geval heeft de Rekenkamer het onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau Necker.

Waarom dit onderzoek?

Nog steeds leven er mensen in Nederland in armoede. Ook blijkt uit onderzoek dat de buurt waarin iemand opgroeit bepalend is voor de kansen die iemand krijgt in het leven. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) concludeerde in maart 2023 dat ongelijkheid niet alleen komt door armoede zelf, maar ook samenhangt met ongelijkheid in andere hulpbronnen. Denk dan aan middelen die helpen bij het verbeteren van bijvoorbeeld gezondheid, leefstijl en digitale vaardigheden. Het SCP concludeerde ook dat de overheid een belangrijke rol kan spelen in de bestrijding van ongelijkheid. Zo kan een gemeente specifiek beleid maken dat urgente financiële tekorten kan aanvullen en structureel beleid en systemen anders inrichten, waardoor inwoners makkelijker geholpen worden. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van sociale huurwoningen of het verbeteren van schoolgebouwen.

Wat heeft de Rekenkamer onderzocht?

In dit rapport heeft de Rekenkamer de volgende vraag gesteld: Welke middelen zet de gemeente Hoorn in om armoede en sociale ongelijkheid tegen te gaan en in hoeverre zijn deze doeltreffend en doelmatig? Doel van dit onderzoek was om het huidige beleid en de werkwijze van de gemeente onder de loep te nemen. Nu dit in beeld is gebracht, heeft de Rekenkamer aanbevelingen gedeeld die de gemeente helpt om armoede en sociale ongelijkheid effectiever te bestrijden.

Welke conclusies volgen uit het onderzoek?

In het rapport worden acht conclusies getrokken en vijf aanbevelingen gedaan. Zo wordt geconcludeerd dat de samenwerking tussen de gemeente en netwerkpartners versterkt kan worden. Ook wordt de effectiviteit van het beleid nu maar beperkt gemonitord, waardoor de gemeente geen volledig beeld heeft of de juiste hulp aan de juiste mensen wordt geboden. Het volledige rapport is in te zien op de website van de Rekenkamer: Gemeente Hoorn - Rekenkamer.

Hoe nu verder?

Het rapport wordt in januari en februari 2025 besproken, eerst door de raadscommissie en daarna door de gemeenteraad. De raad besluit of de aanbevelingen worden overgenomen, maar kan ook zelf instrumenten indienen op basis van de uitkomsten van dit rapport. Het college heeft dan de taak om beleid te maken waarmee minder inwoners armoede en/of sociale ongelijkheid ervaren.