HOORN - Het einde van het jaar is weer in zicht. De donkere dagen die we gezellig maken met lichtjes, maar die helaas ook uitnodigen tot het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Dat is verboden en het gaat vaak om illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk wordt vervolgens ook illegaal opgeslagen en dat is levensgevaarlijk.


Burgemeester Jan Nieuwenburg maakt zich daar zorgen over. 'Dozen met illegaal vuurwerk worden opgeslagen op bedrijventerreinen, maar ook in woonwijken. In een schuur of nog gevaarlijker, een slaapkamer of de zolder. Dit is levensgevaarlijk. Niet voor niks is de opslag voor vuurwerk gebonden aan strenge regels. Dat is van groot belang voor ieders veiligheid. Ik roep dan ook iedereen op die iets verdachts ziet dat lijkt op illegale koop en opslag van vuurwerk om dat te melden.'

Tweederde van het kindervuurwerk is afgekeurd

Categorie 1 vuurwerk (F1) mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken vanaf een leeftijd van 12 jaar en ouder. Het gaat om zogenaamd fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, kleine fonteinen en knalerwten. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de veiligheid van dit vuurwerk onderzocht en maar liefst 65% van dit vuurwerk is afgekeurd. Dat betekent dat het niet veilig is om af te steken. Om welk vuurwerk het precies gaat staat op deze lijst Lijst afgekeurd F1-vuurwerk | Publicatie | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Handhavers nog vaker op pad

Op plekken waar we veel meldingen krijgen van overlast zijn de handhavers van de gemeente vaker op pad. Dat doen ze ook in burger. Het afsteken van vuurwerk mag pas 31 december vanaf 18.00 uur. Wie zich niet aan de regels houdt kan een boete krijgen, die kan oplopen tot € 600,00. Ook krijg je een aantekening in een strafblad. Daardoor kun je mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heb je nodig voor bijvoorbeeld een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp'er of vrijwilliger.

Niet pluis gevoel en overlast

Zie je iets verdachts? Heb je het idee dat ergens in jouw buurt illegaal vuurwerk wordt opgeslagen? De handel en opslag van verboden vuurwerkexplosieven levert levensgevaarlijks situaties op. Heb je hierover informatie: meld dit bij de politie via 0900-8844. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Overlast van vuurwerk of informatie over extreme vuurwerkknallen kun je melden via de gemeente. Dat kan het beste via hoorn.nl/melding of de app Fixi. Meldingen worden hier snel opgepakt en we krijgen een beter beeld waar de overlast veel voorkomt.