Jaap Kaptijn, die een hoofdrol had tijdens de redding, krijgt een bronzen medaille van de stichting. Zijn zoon Axel en de agent krijgen een oorkonde.
Redding
Het slachtoffer reed 7 december rond 23.00 uur over de Provincialeweg en verloor de controle over zijn auto. Hij raakte te water. Jaap Kaptijn hoorde, terwijl hij zijn hond uitliet, de enorme klap van het ongeval. Hij is op onderzoek uitgegaan, want in eerste instantie zag hij de auto niet. Jaap bleef zoeken en zag uiteindelijk de auto bijna helemaal onder water liggen. Het slachtoffer zat met zijn hoofd nog net boven water.
Onmiddellijk belde Jaap 112. Omdat dat niet direct lukte, belde Jaap zijn zoon Axel om te vragen of die 112 wilde bellen. Axel deed dat en besloot zijn vader te helpen. Toen Axel aankwam, was Jaap de sloot al ingegaan. Axel is op verzoek van de alarmcentrale op het droge gebleven om ervoor te zorgen dat hij zijn vader zou kunnen redden als die onderkoeld zou raken. Axel bleef steeds in contact met de centrale. En hij kon de politie aanzwaaien doordat hij op de kant was gebleven. De plaats van het ongeval was vanaf de weg namelijk nog steeds niet te zien.
Toen de politie ter plaatse was, is een van de agenten ook het water ingegaan. Jaap en de agent probeerden het slachtoffer uit de auto te krijgen. Dat ging niet makkelijk; in het donker, in de kou en met een vaste gordel onder water. Gelukkig arriveerde het duikteam van de brandweer ook snel en met hun beschermende kleding konden zij het overnemen. Het slachtoffer kwam levend uit het voertuig.
Maatschappij tot Redding van Drenkelingen
Het doel van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is zo veel mogelijk verdrinkingen te voorkomen. Daarvoor geeft de stichting voorlichting, doet zij onderzoek en bekroont zij helden in Nederland. Eeuwenlang gold in Nederland dat wie te water raakte, vrijwel zeker verdronk. In Amsterdam alleen al verdronken op een dag soms tientallen mensen. Daarom werd in 1767 deze maatschappij opgericht. Inmiddels is Nederland goed in het voorkomen en behandelen van verdrinkingsgevallen. Toch verdrinken er jaarlijks nog altijd zo’n 220 mensen in ons land. Daarom blijft de maatschappij zich hard maken voor preventie en meer kennis over redding en reanimatie.