HOORN - Op maandag 27 januari tussen 19.00 en 20.00 uur wordt op de Roode Steen een deel van het nationale lichtmonument Levenslicht geïnstalleerd. Het lichtmonument bestaat in totaal uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Met het aanlichten van Levenslicht wordt stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz. Op 27 januari is dat precies 75 jaar geleden. In Hoorn worden 500 stenen neergelegd. Dit gebeurt onder meer door inwoners uit Hoorn, Zwaag en Blokker. Met hun bijzondere en persoonlijke verhalen staan zij stil bij de bij de bevrijding van Auschwitz, maar ook bij vrijheid en hun eigen tragische herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ook het college van B & W legt een steen neer.
Één van de persoonlijke verhalen is het verhaal van Judith Lof. "Mijn Joodse oma bleef een deporatie bespaard, omdat ze met een niet-Joodse man getrouwd was. Maar al haar broers en zussen met hun gezinnen zijn wel gedeporteerd naar Auschwitz en Sobibor. Slechts één zus is teruggekeerd, alle anderen zijn daar vermoord.”
Uitgezonden als militair
Ook het verhaal van Frank Sentener is aangrijpend. ,,Mijn opa was van Joodse afkomst en er zijn familieleden opgekomen bij de Holocaust. Verder ben ik uitgezonden in het kader van een missie in het Midden-Oosten als militair. Dit heeft mij bewust gemaakt van het feit hoe mooi en goed wij het hier in Nederland hebben.’’
Joodse slachtoffers uit Hoorn
De avond wordt geopend door burgemeester Jan Nieuwenburg. Hij staat stil bij vrijheid. Ook noemt hij de namen van de Joodse slachtoffers uit Hoorn van wie bekend is dat zij zijn omgekomen in Auschwitz en Sobibor.
Iedereen is welkom
Iedereen is vanaf 19.00 uur welkom om de avond bij te wonen. Robert-Jan Knook zorgt er voor dat de verschillende verhalen op een passende wijze worden verteld. Om 20.00 uur wordt het monument op de Roode Steen in zijn geheel aangelicht, met passende muzikale ondersteuning van zangeres Monique de Meza. De dagen na de onthulling verhuist het monument naar Expoost (Roode Steen 15) waar het dagelijks een paar uur te bezichtigen zal zijn.
Een eigen steen bijdragen?
Wilt u nog meedoen en ook een herdenkingssteen neerleggen op het monument - of kent u iemand die dat graag zou willen doen? Geef u dan nu op en vertel erbij waarom u dat wilt. Heeft het te maken met de Tweede Wereldoorlog of een andere oorlog? Of vindt u het belangrijk dat vrijheid gevierd wordt? Meld u aan via: www.hoorn.nl/lichtmonument.
Meer informatie
Het lichtmonument Levenslixht van beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde bestaat in zijn geheel uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal Joden, Roma en Sinti in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord). Hiermee staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. Meer informatie over het lichtmonument is te vinden op www.4en5mei.nl/levenslicht.