HOORN - Vandalen hebben dit weekend een spoor van vernieling achtergelaten in de Hoornse wijk Kersenboogerd. Tientallen autoruiten zijn ingegooid. De buurt is het 'helemaal zat'. "Er wordt niets aan de problemen gedaan en dus nemen we het heft in eigen handen. We richten een buurtwacht op", vertelt bewoonster Ellen van der Knaap.
Vandalisme en overlast lijken er inmiddels bijna bij te horen, in de wijk Kersenboogerd. Van ingegooide ruiten in woningen en extreme vuurwerkoverlast tot het in de brand steken van grofvuil en het ingooien van tientallen autoruiten zoals afgelopen weekend.
De getroffen buurt voelt zich in de steek gelaten door politie, handhaving en de gemeente. "Er is een hoop woede en verontwaardiging in de wijk", vertelt Ellen van der Knaap die de buurtpreventie-apps beheert. "We voelen ons niet veilig en we worden niet geholpen."
Boosheid richting bestuur
Zodoende verstuurde bewoonster Muriel Hartman een bericht via sociale media waarin ze mensen opriep met haar een buurtwacht te starten. "Ze heeft al veel aanmeldingen binnen", zegt Ellen. "Politie, handhaving, gemeente, wijklab - ze zeggen dat ze helpen, maar het schiet niet op. Er is te weinig mankracht, dus nu zijn we genoodzaakt om het heft in eigen handen te nemen."
Wat de buurt ook verbaast, is het volgens hen ontbrekende inzicht dat de problematiek niet alleen heerst in het centrumgebied. "Het probleem verschuift en dit hebben we al vanaf het begin af aan gezegd tegen de politie en de gemeente. Wij zitten nu met de ellende. Het is ook niet alleen het centrumgebied, dat moeten ze wel echt gaan beseffen."
"Waar is de burgemeester? We hebben hem nog nooit ontmoet, hij komt hier niet", vervolgt Ellen. "Er waren hier grote branden, vuurwerkoverlast en nu dit. Maar van hem horen of zien we niets."
Buurtwacht
Het idee van de buurtwacht wordt door veel bewoners opgepikt. Als de groep groot genoeg is, wordt een actieplan bedacht. Ook willen de organisatoren om tafel met politie en handhaving, om zo te bespreken hoe dit het beste kan worden opgepakt door hen. Het plan is om bewoners in te delen in tweetallen, zodat ze veilig zijn. "En het liefst met honden erbij."
Maar dat het tot dit punt heeft moeten komen, stemt de buurt wel verdrietig. "We moeten nu zelf onze avonden en nachten opgeven om de buurt veiliger te maken en daarmee in een gevaarlijke situatie stappen, op straat. Maar we willen dat het nu ophoudt en dat we hier veilig kunnen leven en wonen."
Reactie gemeente
Volgens de gemeente houden gemeentelijke handhavers en politie toezicht in de wijk en blijft dit zo, maar helaas niet 24 uur per dag. "Daarom is het zeker goed dat buurtbewoners extra ogen en oren bieden. Zij hebben sneller en meer zicht op incidenten en moeten het ook melden als ze opvallende zaken zien. Een ‘oren en ogen aanpak’ is ook een van de kansen voor de Kersenboogerd waarnaar we onderzoek hebben gedaan", aldus een woordvoerder.
De gemeente geeft aan het buurtwachtinitiatief te omarmen. "Niet eerder was er interesse voor een buurtpreventiegroep in de wijk. Nu wel, ook al is de aanleiding daarvoor heel vervelend. Wat we belangrijk vinden is om hierin goed samen te werken. Via onze wijkcoördinator, de wijkboa's en wijkagenten en de mensen die de wijk goed kennen, kunnen we inspelen op de wensen van de buurtbewoners. Verder bezoekt de burgemeester, naast verschillende wijkactiviteiten en projecten, ook jaarlijks een georganiseerd bewonersoverleg in elke wijk en spreekt daar met de aanwezige buurtbewoners over wat er leeft."