HOORN - De vertelwandelingen ‘Tabo en jij’ die verhalenverteller Julian Wijnstein samen met het Westfries Museum vanaf half mei tot begin september organiseerde, waren een groot succes. Zo’n 350 belangstellenden volgden Julian op zijn tocht vanuit het museum door Hoorn. Voor zijn wandelingen kroop Julian in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. Tabo werkte jarenlang voor de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff (1672-1733) en is samen met zijn meester vereeuwigd op een schilderij dat in het Westfries Museum hangt. De wandelingen krijgen een vervolg met drie vertelvoorstellingen ‘Een verrekening van de liefde?’ in september, oktober en november.
Julian Wijnstein is een Hoornse verhalenverteller met Surinaamse roots, die eerder betrokken was bij voorstellingen van Op Roet en historische verhalen op en rond de Halve Maen. Vanaf 22 september speelt hij mee in een vertelvoorstelling over de West-Indische Compagnie op diverse locaties in Hoorn. De jas die Wijnstein als Tabo draagt, is ontworpen door de bekende Hoornse couturier Sepehr Maghsoudi.
West-Indische Compagnie
De vertelwandeling ‘Tabo en jij’ begonnen en eindigden in het Westfries Museum bij het schilderij van Adriaan van Bredehoff en zijn zwarte bediende Tabo Jansz. Ze werden in 1727 samen geportretteerd door de Delftse schilder Nicolaas Verkolje. De Hoornse regent Van Bredehoff was bewindhebber (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid Amerika en de Caraïben. En daarmee ook op de slavenhandel tussen deze gebieden. Op de Binnenluiendijk had de compagnie in Hoorn een eigen hoofdkantoor.
Slavernij
Met ‘Tabo en jij’ wilden Julian Wijnstein en het Westfries Museum in het Jaar van de Gouden Eeuw het verhaal van deze veel minder bekende West-Indische Compagnie vertellen. Een gedeelde geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol speelde, maar ook een geschiedenis die uit wel duizenden stukjes bestaat. Julian wil vanuit zijn hart de dialoog aangaan met zijn toehoorders. Door in de huid van Tabo te kruipen wil Wijnstein de zwarte bediende een stem geven die deze nooit heeft gehad en die nooit is gehoord. Dankzij de wandelingen hebben bijna 350 belangstelleden kennis gemaakt met het verhaal van Tabo.
Een verrekening van de liefde?
In samenwerking met regisseur Anne van Delft maakte Julian Wijnstein drie vertelvoorstellingen die voortborduren op het thema van de wandelingen. Ze gaan over de zwarte bediende van de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff en hun bijzondere relatie. Slavernij was in Nederland weliswaar verboden, maar de Indische Compagnie was onderdeel van het onmenselijke systeem van slavernij in de koloniën. De regent had in zijn functie uitgesproken ideeën over de rol van slaven, maar liet Tabo na zijn dood vrij en liet hem zelfs geld na. Tabo op zijn beurt bleef in Hoorn en koos een Nederlandse naam.
Meer informatie en reserveringen
De vertelvoorstellingen ‘Een verrekening van de liefde?’ zijn op 22 september (theater ’t Pakhuis), 6 oktober (pand West-Indische Compagnie Binnenluiendijk) en 17 november (Foreestenhuis). Julian Wijnstein draagt in deze vertelvoorstellingen een speciaal voor de vertelwandelingen en – voorstellingen ontworpen kostuum van de Hoornse couturier Sepehr Maghsoudi.
Meer informatie en reserveren: https://www.sjuulverteldut.com/.