Van lantaarnpaal naar paddenstoel
Afgedankte stoelen, oude steigerplanken en zelfs lantaarnpalen, niets was de leerlingen te gek bij het ontwerpen van een grote tafel voor multifunctioneel gebruik. Sinds november werkten zij samen met hun docenten Ronald de Roo en Johan Klouwer aan een tafel met stoelen gemaakt uit afval en gebruikte materialen. MAK Blokweer vroeg een tafel te ontwerpen van gebruikte materialen en wilde in het midden van de tafel een vitrine om vondsten in te kunnen tonen. Met de tentoonstelling wil MAK Blokweer vanuit het perspectief van de cultuurhistorie van West-Friesland, bezoekers informeren en inspireren over onder andere duurzaam wonen, werken en tuinieren. Hergebruik van materialen hoort hierbij. De tafel en stoelen zijn een uniek onderdeel van de tentoonstelling en nodigen uit tot onderzoek.
De leerlingen presenteerden de eigenzinnige tafel aan wethouder Samir Bashara en vertelden over hun werkwijze. De oude lantaarnpalen deden ooit dienst bij de fietsenstalling van SG Newton en werden omgetoverd tot reuze paddenstoelen en in de tafel geplaatst. Dierensporen op de tafel leiden naar informatie en een vitrine waarin natuurvondsten getoond worden.
voor jong en oud
MAK Blokweer geeft hiermee het startsein aan bezoekers om de tentoonstelling te komen bekijken. Het is een belevenis voor ogen, oren, handen en verstand over het ontstaan, heden en de toekomst van het West-Friese landschap. Zo zie je bij een grote wateranimatie de rol van waterbeheerders, in West-Friesland het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dat zorgt voor voldoende en schoon water. Door aan een wiel te draaien, kun je als bezoeker vanaf het jaar 1000 tot nu zelf de polder droogmalen. Bezoekers kunnen luisteren naar verhalen van de bewoners uit de prehistorie en het middeleeuwse West-Friesland, leren over hun ambachten en een hilarisch kloosterverhaal beluisteren.
Kleine bezoekertjes halen hun hart op in de vernieuwde mollengang die is verrijkt met een heuse Nachtsafari. Al kruipend beleven zij het dierenleven onder de grond en in de nacht.
Met het heden en toekomstonderdeel van de tentoonstelling en een grote expositiewand wordt inspiratie geboden voor een groene en duurzame leefstijl. Bezoekers kunnen plaatsnemen aan de grote tafel, die zelf een voorbeeld is van hergebruik en ontworpen en gemaakt door de leerlingen van SG Newton, uitkijken over het landschap en inspiratie opdoen voor hun eigen woonomgeving.