HOORN - Vanaf vandaag kun iedereen zich weer laten vereeuwigen voor het Westfries Museum. Dirk & Dirkje, de instapkostuums die geïnspireerd zijn op 17e-eeuwse bewoners van Hoorn, staan namelijk weer uitnodigend te pronken voor de historische hekken van het museum. Iedereen kan even in hun schoenen staan en zich laten vastleggen in deze bijzondere creaties van Ella Siekman en Sigrid van der Meulen.
In de rij voor een selfie
In 2019 stonden Dirk & Dirkje al ruim een half jaar voor het Westfries Museum. Nu zijn - na de coronacrisis - de twee levensgrote kostuums teruggekeerd voor de museumpoort. Bedenkster Sigrid van der Meulen reageerde in 2018 op een oproep van de gemeente Hoorn in het kader van het thema 'Stad van de Gouden Eeuw'. Zij zag de rijkbewerkte, weerbestendige kostuums van zeildoek meteen voor zich. Museumdirecteur Ad Geerdink bracht Sigrid in contact met textielkunstenaar en kostuumontwerper Ella Siekman. Met subsidie en crowdfunding kon Ella haar idee werkelijk gestalte geven. De stap-erachter-kostuums waren meteen populair, op drukke dagen met veel toeristen stonden mensen ervoor in de rij, vertelt Sigrid, die inschat dat er in dat halve jaar zo'n 20.000 Gouden Eeuw-selfies zijn gemaakt.
Met gouddraad bestikt
Tijdens de coronaperiode werden delen van de kostuums vernieuwd. Sigrid en Ella besloten Dirk & Dirkje vervolgens aan het Westfries Museum te schenken, onder voorwaarde dat het museum het onderhoud voor haar rekening neemt. Dagelijks worden Dirk & Dirkje buiten de poort gezet en 's avonds weer binnengehaald. En ze verhuizen mee naar de Statenpoort waar het Westfries Museum ruim twee jaar zal verblijven tijdens de sluiting van het museum in verband met de grootscheepse verbouwing en uitbreiding vanaf 1 januari 2023.
Eens elite, nu voor iedereen
Directeur Ad Geerdink is blij met de kostuums. "Heel erg mooi gemaakt, van mooie materialen. Het kostuum van Dirk, een wambuis met gouddraad bestikt, was destijds voor slechts 1,5 procent van de bevolking weggelegd. Voor de elite. Maar nu voor iedereen die dat wil. Wie er ook achter gaan staan, mannen achter Dirkje, vrouwen achter Dirk, mensen van kleur: het is altijd een mooie combi." Dirk & Dirkje zijn 'instagrammable', stelt hij. "Zo verbinden zij de zeventiende met de eenentwintigste eeuw, net zoals het Westfries Museum heden en verleden altijd graag aan elkaar koppelt."