HOORN - De gemeente heeft een ambitieus doel gesteld: het restafval per persoon terugbrengen van 169 kilo naar 100 kilo in 2030. Een noodzakelijke stap voor een schonere leefomgeving en het behoud van grondstoffen. Volgens GroenLinks & PvdA Hoorn brengen de voorgestelde scenario’s ons niet op een realistisch pad om dit doel te bereiken. Het toevoegen van extra afvalbakken, zoals een blauwe bak, is volgens de partijen niet genoeg.

“De discussie moet niet gaan over de hoeveelheid bakken en hun kleur, maar over de echte olifant in de kamer: durven we prijsprikkels zoals DIFTAR in te voeren?” zegt raadslid Stephan Lallhit, die tijdens de commissievergadering van dinsdag 26 november het woord voerde namens GroenLinks en PvdA. Het college geeft aan dat deze maatregel niet alleen een reductie van 35% restafval per persoon kan opleveren, maar ook de kosten van afvalverwerking verlaagt. “Minder restafval betekent minder verwerkingskosten. Als we nú kiezen voor DIFTAR, houden we afvalverwerking betaalbaar, ook voor de middengroep die vaak de rekening van klimaatmaatregelen voelt.”

GroenLinks & PvdA Hoorn benadrukken daarnaast het belang van preventie en bewustwording. Momenteel bestaat 40% van het restafval uit GFT, wat in de groene bak thuishoort. Maar meer bakken alleen lossen dit probleem niet op, meent Lallhit: “We moeten bewoners beter ondersteunen in het maken van bewuste keuzes. Dat levert meer op dan simpelweg extra voorzieningen aanbieden.”

De partijen waarschuwen ook dat afvalbeleid sociaal rechtvaardig moet blijven. “DIFTAR beloont goed gedrag en is juist bedoeld om bewoners te stimuleren minder afval te produceren, zonder gezinnen extra te belasten.”

Tot slot roepen beide partijen op tot samenwerking met andere overheden en partners om recycling aantrekkelijker te maken. Voorbeelden zoals het statiegeld op blikjes laten zien hoe duidelijke prikkels en een gezamenlijke aanpak succesvol kunnen zijn. “Kleine stappen zijn niet genoeg,” aldus GroenLinks & PvdA Hoorn. “Het gemeentelijke doel van 100 kilo restafval in 2030 is haalbaar, maar alleen met slimme en eerlijke keuzes. Hiermee maken we afvalverwerking betaalbaar én halen we onze klimaatdoelstellingen.”