ENKHUIZEN - Bezoek tussen 13 december 2024 en 5 januari 2025 het buitenmuseum voor de nieuwe editie van het winterevenement Zuiderzeelicht: De schelp van Schokland. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes en laat je meeslepen in een spannend verhaal over vriendschap, liefde en een allesvernietigende storm. Presentator Huub Stapel neemt je mee, terug in de tijd, naar het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland. Hier moesten de bewoners, voornamelijk vissers, dag na dag samenleven met het water. Via licht, beeld en geluid komt het verhaal over een visserszoon uit Emmeloord stukje bij beetje tot leven. Kom je verwonderen in het donker!

Sfeerimpressie Zuiderzeelicht, foto Jan-Kees Steenman

Schokland, nu gelegen in de Noordoostpolder, was vroeger een laaggelegen eiland in de Zuiderzee van nauwelijks meer dan vijf kilometer lang en een paar honderd meter breed. Hier leefden de bewoners voornamelijk van, maar ook mét de Zuiderzee. Voortdurend was er overstromingsgevaar en er heerste veel armoede. Maak tijdens Zuiderzeelicht kennis met Reijer Klappe, een visserszoon van Emmeloord, het armste gedeelte van Schokland, en zijn vriendin Marrijtje uit de Middelbuurt, het rijkere deel van Schokland. Ontdek hoe hun vriendschap verschillen in afkomst, geloof én rampspoed overwint.

Verteller en verhaal

De schelp van Schokland is geïnspireerd op de historische jeugdroman Nooit meer terug van André Nuyens, in 2015 op de shortlist voor de Thea Beckmanprijs. Huub Stapel is de verteller van deze editie. Huub Stapel, acteur en presentator, werd bekend met zijn hoofdrol in filmklassieker De Lift en kaskrakers waaronder Flodder, Amsterdamned en Van God Los. Sinds 2016 vertolkt hij de rol van officier van justitie, Hein Berg, in de bekende serie Flikken Rotterdam. Ook is hij betrokken bij Omroep Max programma’s Langs de Rijn, de Maas, de Kust en de IJssel en Eens ging de zee hier tekeer. Hierin onderzocht hij welke invloed het afsluiten van de Zuiderzee heeft gehad op bedrijven, de natuur én op de bewoners van de (voormalige) kustplaatsen.

Sfeerimpressie Zuiderzeelicht, foto Jan-Kees Steenman

Sfeerimpressie Zuiderzeelicht, foto Jan-Kees Steenman

Openingstijden en tickets


Zuiderzeelicht is te bezoeken op 13, 14 en 15 december en van zaterdag 21 december tot en met zondag 5 januari 2025 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. De wandeling door het buitenmuseum duurt ongeveer een uur. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket, dit geldt ook voor bezoekers met een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart. Boek nu je favoriete datum en starttijd via tickets.zuiderzeemuseum.nl/zuiderzeelicht.

Eten en drinken

Maak tijdens de wandeling een pitstop bij café Hindeloopen voor een kop dampende Chocomel of glühwein met iets lekkers. De route eindigt bij museumrestaurant het Amsterdamse Huis, waar je na afloop van de wandeling een hapje kunt eten. Tijdens Zuiderzeelicht is de keuken hier tot 21.00 uur open voor lekkere winterkost, met onder meer aardappel, wortel, kool, stoofvlees en natuurlijk vis. Tot sluitingstijd zijn hier bovendien stevige soepen, diverse snacks en overheerlijke apfelstrudel verkrijgbaar. Een selectie van de gerechten is online met korting bij te boeken. Bekijk hier de gehele menukaart.

Praktische informatie

Let op! Zuiderzeelicht start dit jaar in het atrium van het binnenmuseum. Gratis parkeren kan achter NS-station Enkhuizen of op het Dirck Chinaplein. Vanaf hier is het een kwartier lopen door de sfeervol verlichte binnenstad naar het binnenmuseum aan de Wierdijk 12-22 voor een warme ontvangst. Lees alles over route en parkeren op de website of bekijk de veelgestelde vragen op de website.

Kaatje Stip in gesprek met bezoekers, foto Madelon Dielen

Genieten van warme chocolademelk bij Café Hindeloopen, foto Jorrit Lousberg

Met dank aan

De zesde editie van Zuiderzeelicht is tot stand gekomen in samenwerking met designstudio en productiehuis Mr.Beam. Mr.Beam zet technologie in om verhalen te vertellen en doet dat op een kenmerkende manier waarbij ze verschillende disciplines samenbrengen zoals lichtkunst, muziek en animatie.