Meer informatie of boeken van de gratis livestream: educatie@wfm.nl.
Educatiemedewerker Eugene Bakker, ook wel de meester van het Westfries Museum genoemd, leidde in de loop der jaren duizenden schoolkinderen door de zalen met het 17e-eeuwse erfgoed: langs de schilderijen, het Rariteitenkabinet en het standbeeld van JP Coen dat door het raam van de Schutterijzaal te zien is. Vol enthousiasme vertelt hij aan de kinderen de verhalen achter de objecten, wijst aan, beantwoordt hun vragen en stelt vragen terug. Eugene: “Juist die interactie bij zo’n bezoek is zo belangrijk. Het is een uitje, een gezamenlijke ervaring. Dat is anders dan leren uit een boek. In het Westfries Museum loop je door de geschiedenis van je eigen regio en stad, door de Gouden Eeuw. Hoorn schreef in de 17e eeuw immers mee aan de wereldgeschiedenis en dat zie je nu nog terug op straat en in het museum. Als je de verhalen daarachter hoort - de mooie en minder fraaie verhalen - leer je de geschiedenis kennen en leer je van je eigen geschiedenis.”
Uitzending op maat
Uitgangspunt van het Westfries Museum is altijd om het heden en het verleden aan elkaar te spiegelen. Daar zet ook de afdeling Educatie bewust op in. Eugene: “Onderwerpen als het slavernijverleden raken namelijk ook hedendaagse maatschappelijke discussies als racisme bijvoorbeeld. Een bezoek aan het museum helpt je om kennis op te doen, maar je leert ook met andere ogen kijken en een open houding naar de wereld te ontwikkelen.” “Juist daarom is het ook voor schoolklassen een gemis dat een bezoek aan het museum nu niet mogelijk is,” vult zijn collega Annemarie Pothaar aan. “Om dit op te lossen, bieden we vanaf nu gratis livestreams voor scholen. Zo maken we het mogelijk om het museum toch te kunnen bezoeken via het digibord of vanuit huis.”
Verrijking voor kinderen
Annemarie legt uit dat Eugene de uitzending presenteert met een kleine extra camera in zijn hand zodat hij kan inzoomen op objecten en details. “Met de chatfuncties in Teams of YouTube gaan we in gesprek met de kinderen in de klas. Een innovatieve manier om de interactieve kracht van de educatie van het Westfries Museum in te blijven zetten, binnen en buiten onze muren.”
De gratis livestream op maat voor scholen is nu te boeken via educatie@wfm.nl.