HOORN - Stichting Stadsherstel 'herstelt' al 50 jaar monumenten in Hoorn en vierde dit jubileum op 26 augustus in de Oosterkerk. Wie jarig is trakteert en dat deed Stadsherstel met een bijdrage aan het nieuwe Westfries Museum: een cheque ter waarde van € 50.000,- voor de restauratie van de tuinmuur aan het Achterom. In de Oosterkerk werd het ontwerp van TPAHG-architecten gepresenteerd, dat is gebaseerd op de fundamenten van het paviljoen wat hier eens stond. Directeur Ad Geerdink "Dankzij de steun van Stadsherstel wordt een vervallen tuinmuur een aanwinst voor de stad."
Het Westfries Museum staat aan de vooravond van een grootscheepse restauratie. Vanaf 1 januari 2023 sluit het museum waarna het medio 2025 de poorten heropent met een geheel nieuw museaal concept. Daarmee wordt het monumentale complex behouden voor toekomstige generaties. Dat is ook het doel van stichting Stadsherstel, die in de afgelopen 50 jaar zo'n 50 panden, objecten en complexen voor verval behoedde. De stichting kocht de veelal monumentale gebouwen, restaureerde ze en bouwde een enkele keer ook nieuwe panden. De gift van Stadsherstel aan het Westfries Museum helpt bij het herstellen van het stadsaanzicht, in dit geval de tuinmuur aan het Achterom. Deze omsluit namelijk de achtertuin van het Westfries Museum en die van het pand Roode Steen 15, het monumentale pand dat na de restauratie deel uit zal maken van het museum en waarin de museumhoreca zal worden gevestigd.
Zichtvensters op de tuin
Het ontwerp van TPAHG-architecten biedt aan de Achteromzijde zichtvensters op de tuin, waar oorspronkelijk ook ramen hebben gezeten. Aan de tuinzijde bevindt zich een zogeheten folly, gebouwd op de contouren van het paviljoen wat hier ooit stond: een open constructie die laat zien hoe het er in het verleden uitzag. Dat biedt een fraai zicht vanuit de museumgebouwen, maar creëert ook multifunctionele kansen voor presentaties bijvoorbeeld, van het museum en andere samenwerkende partijen. "De openheid van de constructie past bij het open karakter van ons nieuwe concept: dit deel van het museum is straks ook openbaar terrein," aldus Ad Geerdink. Uiteraard kreeg de jarige zelf ook een cadeau. Burgemeester Jan Nieuwenburg vereerde Stadsherstel met de Eenhoornpenning en met een eigen gevelsteen voor in de nieuwe tuinmuur, waarmee het logo van de stichting op passende wijze vereeuwigd is.
Verhaal Kaap-Hoorn Vaarders geborgd
Het Westfries Museum kreeg op de feestelijke middag ook nog officieel een deel van de collectie van de stichting Nederlandse Kaap-Hoorn Vaarders toegezegd. Voorzitter Kees van Louvezijn benoemde de noodzaak om dit verhaal te borgen in het nieuwe museale concept. Ad Geerdink: "De samenwerking met de Stichting Stadsherstel en de Stichting Nederlandse Kaap-Hoorn Vaarders - en de steun die zij het museum geven - is hartverwarmend. Het laat zien dat de vernieuwing van het Westfries Museum meer in gang zet dan de verbouwing van de museumpanden alleen. Door de overdracht van de Kaap-Hoorn Vaarders-collectie over de ontdekking van Kaap Hoorn in 1616 kan deze iconische gebeurtenis worden ingebed in het veel bredere verhaal dat het nieuwe museum vertelt. Namelijk die van de 17e eeuw, over de meest dynamische periode uit de geschiedenis van Hoorn. Daarmee weet de Stichting Nederlandse Kaap-Hoorn Vaarders zich verzekert dat dit waardevolle historische verhaal tot in lengte van jaren zal worden verteld - en een groot publiek bereikt. Het is een avontuurlijk verhaal over een ontdekkingstocht dat goed past bij de insteek van het nieuwe museum, namelijk verwondering oproepen over het verleden."