Op 1 oktober opende Mondzorg Hoorn+ haar deuren. Gevestigd in het centrum van Hoorn biedt deze nieuwe tandartsenpraktijk volledige mondzorg voor iedereen. Initiatiefnemers van Mondzorg Hoorn+ zijn tandartsen Ineke Wagendrever en Marco Pachon. Zij zagen ruimte voor een nieuwe algemene tandartsenpraktijk in het centrum van Hoorn. Elke werkdag is de praktijk geopend voor algemene tandheelkunde in de breedste zin van het woord. Wat Mondzorg Hoorn+ onderscheidt van andere reguliere tandartspraktijken is dat, in samenwerking met de gemeente Hoorn, twee dagen per week tandheelkundige zorg wordt geboden voor mensen die deze zorg moeilijk kunnen betalen.
Voor kinderen tot 18 jaar worden tandarts en mondhygiënist vergoed vanuit de basisverzekering. Volwassenen hebben hiervoor een aanvullende verzekering nodig, die (deels) de kosten dekt. Deze is echter vaak onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen wat ertoe leidt dat deze mensen helemaal niet meer naar de tandarts te gaan. Hierdoor kunnen klachten die eenvoudig te behandelen zijn verergeren. Het veel voorkomende cariës (tandbederf) kan bij niet behandelen bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen en ernstige pijnklachten. Ook kunnen onbehandelde mond- of tandziekten leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals maag- en hartklachten. Naast de impact op de gezondheid kan een slechte mondgezondheid ook zorgen voor sociaal isolement en verminderde kansen op de arbeidsmarkt.
Initiatiefnemer Ineke Wagendrever zag als praktijkhouder van tandartspraktijk ’t Pakhuis van dichtbij tot welke consequenties het niet regelmatig bezoeken van de tandarts kunnen leiden: “Grote schaamte, slechte mondgeur en pijn leiden tot een sociaal isolement. Ik zie veel mensen die met de hand voor de mond lachen, grote afstand houden tot anderen omdat zij bang zijn dat de mondgeur te ruiken is. In het verleden heb ik vrijwilligerswerk in Afrika, Nepal en India gedaan. Ik wilde graag weer iets bijdragen aan de maatschappij. Dichterbij huis, voor de inwoners van de gemeente Hoorn, voelt nog veel beter. De gemeente Hoorn was enthousiast over het project en vervult een verwijzende rol omdat zij precies weten welke mensen deze zorg nodig heeft.”
Zowel Wagendrever als Pachon zijn in het verleden in het tandheelkundig onderwijs werkzaam geweest. Hierdoor lag een samenwerking met het ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) voor de hand. “Laatstejaars tandheelkunde studenten met hun diploma in zicht, helpen mee met het sociale project. Hierdoor ontstaat een win-win situatie. De studenten leren hoe de tandheelkunde in een echte praktijk wordt uitgevoerd. Tevens is de hoop dat deze student tandartsen wellicht in de toekomst gaan werken in West-Friesland. Gezien het komende tekort aan nieuwe aanwas tandartsen in onze regio zou dat geweldige bijvangst zijn”, zegt Marco Pachon.
Binnen de dagelijkse praktijkvoering vervult ieder zijn eigen rol. Ervaren tandarts-medewerkers vervullen de reguliere praktijk in nauwe samenwerking met tandartspraktijk ’t Pakhuis, orthodontiepraktijk Bracetime en de Missiehuis kliniek. Op deze wijze kunnen alle aspecten van de tandheelkundige zorg geboden worden, van de periodieke controle tot orthodontie, implantologie, prothetiek en chirurgie. Wagendrever en Pachon zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het sociale project en de begeleiding van de laatstejaars tandheelkunde studenten.
Enthousiaste reacties van collega tandartsen uit de omgeving bieden ook mogelijkheden. Een aantal collega’s, tegen het pensioen aan, hebben al aangeboden in de toekomst mee te willen helpen.
Het sociale project van Mondzorg Hoorn+ is per 1 januari 2025 van start gegaan. Inwoners van Hoorn die de kosten voor mondzorg niet zelf kunnen betalen én al lang niet bij een tandarts geweest zijn kunnen nu, uitsluitend op indicatie van de gemeente, terecht bij Mondzorg Hoorn+. Intake vindt plaats via 1.Hoorn, het meldpunt voor vragen over rondkomen, zorg en ondersteuning van de gemeente Hoorn.
Mensen die zich via de reguliere weg willen inschrijven kunnen dit doen via www.mondzorghoorn.nl.