Wie meteen aan opstandige Westfriezen denkt, komt bedrogen uit. Natuurlijk, er was de strijd tegen de graven van Holland tot 1289. Maar daarna hield dat “vrijheidslievende” volkje zich behoorlijk rustig, op enkele uitzonderingen na. In 1426 was Westfriesland kortstondig het toneel van schermutselingen in het kader van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Ingrijpender waren de gebeurtenissen vanaf omstreeks 1570. Dat de Opstand tegen het bewind van de hertog van Alva zou leiden tot het afzweren van de Spaanse koning Filips II als wettige landsheer en het ontstaan van de Republiek, kon niemand op dat moment voorzien. Het toen toevallig ontstane staatsbestel werd kort na de Patriottentijd (jaren 1780) ten grave gedragen. Opstandig waren de Westfriezen aan het einde van achttiende eeuw misschien niet meer, maar een spannende tijd was het zeker wel. Immers, Nederland werd toen min of meer opnieuw uitgevonden.
Nog veel meer over opstandige Westfriezen hoort en ziet u tijdens de lezing met de aansluitende rondleiding. Deze vinden plaats op vrijdag 5, 12, 19 en 26 oktober in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5C in Hoorn. De lezing start om 14.00 uur. Na de lezing vindt een rondleiding plaats door de depots van het Westfries Archief. U kunt dan met eigen ogen bijzondere stukken zien die aansluiten bij het thema Opstand. Aanmelden kan via info@wfa.nl. Vermeldt uw naam, welke datum u wilt komen en met hoeveel personen u komt. Aanmelden kan ook door te bellen naar 0229-282500.
Bijschriften afbeelding
Willem II, graaf van Holland, wordt tijdens een veldtocht tegen de Westfriezen bij Hoogwoud gedood nadat hij door het ijs is gezakt in 1256.