Schrikbarende cijfers laten zien dat maar liefst 60% van de peuters en 20% van de basisschoolleerlingen in Nederland nog nooit bij de tandarts is geweest. Dit resulteert vaak in klachten zoals kiespijn en gaatjes op latere leeftijd. Onwetendheid speelt hierbij een grote rol; veel ouders zijn zich niet bewust van het feit dat tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar volledig worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Het lesprogramma is niet eenmalig, dat zou namelijk niet veel zin hebben volgens Van der Zweep. Elk half jaar komt het duo weer terug om de kinderen letterlijk én figuurlijk in de gaten te houden. Dit houdt echter niet in dat er geen tandarts meer hoeft te worden bezocht. De lessen zijn namelijk preventief, in de hoop dat kinderen én ouders meer gaan letten op mondverzorging.
De NVJ werkt samen met scholen om kinderen vanaf jonge leeftijd te leren hoe belangrijk mondverzorging is. "Door samen te werken met scholen kunnen we preventief handelen en zorgen voor een gezonde start voor kinderen, ongeacht hun achtergrond," aldus een woordvoerder van de NVJ.
De oudere kinderen uit groep zes mogen een zogenaamd plaktablet innemen. Het roze tabletje zorgt ervoor dat de mond, tanden en tong felroze kleuren. Daar waar het het meest roze is, zijn de meeste bacteriën, dus is het poetsen geblazen. Ondertussen kibbelen de kinderen met een mond vol roze speeksel over het wel of niet hebben van een elektrische tandenborstel. De enige jongen die niet in beschikking is van zo'n zoemstok vertelt vol overtuiging dat zijn vader vertelt dat het hem lui zou maken.
Of dat nou een fabel is of een feit, laten we deze keer in het midden. Wat wel een feit is, is het belang van goed poetsen, ongeacht het gereedschap. Terwijl de kinderen lachend en met felroze tongen de klas weer inlopen, hoopt Marije Van der Zweep, projectleider NVJ dat deze speelse aanpak bijdraagt aan een betere mondgezondheid: over een half jaar zal dat blijken.
Meer informatie en aanmelden: www.nvjeugdtandverzorging.nl