Over Bleijs
Adrianus Cyriacus Bleijs wordt op 29 maart 1842 geboren in Hoorn. Van 1846 tot 1859 woont Bleijs aan het Grote Noord 40 met zijn familie. Na een (korte) opleiding bij de bekende architect Pierre Cuypers (o.a. architect van het Centraal Station in Amsterdam), volgt hij een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1864 slaagt Bleijs als beste en krijgt hiervoor de Prix d’Excellence. Al in datzelfde jaar vestigt hij zich als bouwmeester, zoals hij zichzelf noemt, in Hoorn in het huis van zijn ouders aan het Grote Noord 26. Na vertrek van zijn ouders blijft Bleijs daar samen met zijn vrouw wonen tot 1880 en krijgt het echtpaar tien kinderen. Bleijs overlijdt in 1912 in Kerkdriel.
Biografie van Bleijs
Ook vorig jaar was de Koepelkerk het toneel van de tentoonstelling. Toen naar aanleiding van het verschijnen van de Biografie van Bleijs: een ruim 500 pagina’s tellend full color hardcover boekwerk over Bleijs’ 225 ontwerpen die hij heeft gemaakt, voornamelijk in Amsterdam en Hoorn en omgeving. Bleijs heeft onder andere woonhuizen, fabrieken, pakhuizen, scholen, woon- en winkelpanden en kerken ontworpen. Naast de Koepelkerk heeft Bleijs meer opvallende panden ontworpen, zoals De Gekroonde Jaagschuit’ op Breed 38, dat Stadsherstel Hoorn in 1995 heeft gerestaureerd. Maar ook buiten Hoorn en in Amsterdam heeft Bleijs flink zijn stempel gedrukt. De Biografie van Bleijs is uitgegeven door Stichting Stadsherstel Hoorn en Publicatiestichting Bas Baltus ter ere van het vijftig jarig bestaan van Stadsherstel Hoorn in 2022 en geschreven door Willeke Jeeninga en Laura Jonkhoff. Tijdens de tentoonstelling is het boek te koop voor de speciale prijs van 29,90 euro (normale prijs 39,90 euro).
Tentoonstelling
Wegens grote belangstelling vorig jaar, is besloten de succesvolle tentoonstelling dit jaar weer te organiseren. Op banners verspreid over de galerijen staan zo’n 50 van zijn werken afgebeeld. Een mooie manier om kennis te maken met deze bijzondere en veelzijdige architect. Ook is een schilderij van de Koepelkerk, geschilderd door de bouwmeester zelf, te bewonderen. Daarnaast zijn originele bouwtekeningen van de Cyriacus Kerk te zien. En werkschriften van een leerling van de oude ambachtsschool van de familie Ooijevaar, waarmee u inzicht krijgt in de deskundigheid en liefde voor het vak van de (jonge) ambachtslieden in die tijd. En natuurlijk kunt u met het bezoek aan de tentoonstelling de prachtige Koepelkerk bewonderen.