HOORN - Op vrijdag 23 augustus is de première van de videoshow Twee Graden. Die avond verandert de Roode Steen, hét stadsplein van Hoorn, in één groot openluchttheater. De gevel van het monumentale Westfries Museum is het decor voor een videoshow met oogstrelende beelden, ondersteund door al even spectaculaire muziek. ‘Twee Graden’ vertelt het verhaal over Hoorn in de Gouden Eeuw. Tot en met zondag 22 september is de show dagelijks om 21.00 uur te zien.
De techniek voor deze bijzondere videoshow staat bekend als videomapping. Daarbij wordt een video-animatie op een object geprojecteerd. Het bijzondere zit hem erin dat de projectie volledig wordt aangepast aan de vorm en structuur van het te projecteren object. Dit kan een enkel gebouw zijn, maar ook een complete gevelwand.
Unieke beleving
Het imposante formaat van de projectie, de speciale visuele 3-D effecten en het ondersteunende geluid zorgen voor een unieke beleving. De show duurt circa 20 minuten en is gratis. Er is zowel een Nederlandse als Engels versie. De Nederlandse versie begint om 21.00 uur, de Engelse wordt aansluitend vertoond. De show wordt gehouden op het door terrassen omzoomde centrale stadsplein van Hoorn, de Roode Steen.
Kleine IJstijd
De videoshow snijdt een zeer actueel thema aan: klimaatverandering. Dat houdt de gemoederen vandaag de dag flink bezig. Net als 400 jaar geleden in de Gouden Eeuw. Toen werd het niet twee graden warmer, maar twee graden kouder. Vandaar de titel. De periode tussen 1570 en 1670 wordt ook wel de Kleine IJstijd genoemd. ‘Twee Graden’ laat zien hoe onze voorouders daarmee omgingen en hoe klimaatverandering zelfs bijdroeg aan de enorme welvaart in de Gouden Eeuw.
Transporteurs van Europa
Kooplieden en reders uit Hoorn werden dé transporteurs van Europa door slim in te spelen op kansen die de klimaatverandering bood. Ze haalden graan uit het Oostzeegebied om dat naar het door misoogsten getroffen Zuid-Europa te brengen. Daar laadden ze vervolgens hun schepen vol met
producten waar in de landen rond de Oostzee juist weer behoefte was. Deze ‘moedernegotie’ was de ruggengraat van de welvaart die Hoorn nu nog altijd uitstraalt.
Het verhaal van Hoorn
‘Twee graden’ is een initiatief van de Stichting Herberg Hoorn, het Westfries Museum en Avontuur Vormgevers. Zij hebben hun krachten gebundeld in de Stichting ‘Het verhaal van Hoorn’. De show is gemaakt door Mr.Beam Production uit Utrecht. Met de show wil de stichting het rijke Gouden-Eeuwverleden van Hoorn aan de eigen inwoners en bezoekers van de stad op een aansprekende manier laten zien. Kijk voor meer informatie op www.tweegraden.nl