Op zaterdag 14 oktober geniet je op vele locaties in de stad van allerlei kleine acts en voorstellingen. Overdag zijn er lezingen in de Oosterkerk, met vanaf 10 uur lezingen van schrijver Piet Boon, archeoloog Michiel Bartels, museumdirecteur Ad Geerdink en om 16.00 uur schrijfster Simone van der Vlugt. Ook is er een stadswandeling van Oud Hoorn. Op zaterdagavond om 19.00 uur wordt in de Oosterkerk de culturele avond feestelijk geopend door de burgemeester en wethouder van cultuur: iedereen is welkom! Daarna zijn er vanaf 20.00 uur vele korte optredens en kleine voorstellingen te zien in de hele binnenstad. Zo vinden in het leegstaande gebouw van het Westfries Museum o.a. historische theaterscenes plaats, maar ook in de Boterhal, Expoost, Hotel Maria Kapel, Foreestenhuis en Huys op ‘t Gouw zijn op zaterdagavond muzikale optredens, korte vertellingen en kleine dans- en theaterscenes. In de Oosterkerk vindt de PoetrySlam plaats onder leiding van Levi Noe.
Hang de held uit in Hoorn
Zondag 15 oktober staat vanaf 12.00 uur het hele havengebied vanaf de Roode Steen in het teken van de Slag op de Zuiderzee. Jong en oud kunnen zich volledig onderdompelen in het historische feest. Zo heeft de Compagnie Te Voet het tentenkamp op het Oostereiland opgeslagen en marcheren de schutters op zaterdag en zondag door de haven en binnenstad. Ook zijn er muziekgroepen als Vive Les Gueux en Hailander in de hele stad te zien én te horen! Stap in een bootje van de Watertaxi, bestorm de klimmuur of hang de zeeheld uit in de SuperHero Academy. Kinderen kunnen 17e-eeuwse broodjes bakken en dromen vangen in de dromenvanger. Bewonder vanuit de kade de botenparade van de eerste HoornSail. Deze botenparade gaat om 15.30 uur van start met kanonschoten vanaf het Oostereiland. Als Jan Haring de vlag uit de mast van het Statenjacht de Utrecht heeft gehaald, is dat het sein voor alle boten die een saluut willen brengen tijdens de Vlootschouw aan de Hoornse burgemeester die zich (met vele andere burgemeesters van voormalige Zuiderzee-stadjes) op het schip de Bounty bevindt. Iedereen is welkom om mee te varen.
Meer dan een weekend…
Naast dit feestelijke Hoornse weekend op 14 en 15 oktober vinden er dit jaar in Westfriesland meer activiteiten plaats rondom de Slag op de Zuiderzee. In 2023 is het immers precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning op de Spaanse machthebbers plaatsvond: een sleutelmoment in de geboorte van Nederland. Maar de overwinning was een gezamenlijke krachtinspanning van vele stadjes rondom de Zuiderzee. Daarom wordt deze historische gebeurtenis dit jaar Westfriesland-breed van alle kanten belicht. Zo verschijnt er op 11 oktober een nieuw standaardwerk over de Slag op de Zuiderzee (van het Westfries Archief en Archeologie West-Friesland) en presenteert het Westfries Museum diezelfde dag een online tentoonstelling over de roemruchte zeeslag uit 1573. Ook produceerde het Westfries Museum een 8-delige videoserie voor alle Westfriese scholen. De rondreizende theatervoorstelling Slag om het Beeld (die ook handelt over de zeeslag) speelt de laatste voorstellingen op 11 en 12 oktober in schouwburg Het Park in Hoorn. Het is een co-productie tussen OpRoet en het Westfries Museum.
Zie het complete programma op www.slagopdezuiderzee.nl.
Volg de Slag op de Zuiderzee ook op Facebook en Instagram: @slagopdezuiderzee
Kijk hier de korte video voor een impressie: https://www.youtube.com/watch?v=O7DjVqtKnkk
De stedelijke viering van de Slag op de Zuiderzee wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Hoorn, stichting Hoorn Kunst & Cultuur, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank, Stichting Ondernemers Stad Hoorn.