HOORN - Op donderdag 13 april bezorgde de Rabobank een cheque van 5000 euro bij het Westfries Museum. In het gesloten en inmiddels leeggeruimde museum mochten directeur Ad Geerdink en regisseur Lyda Tijsen van stichting Op Roet het bedrag ontvangen uit handen van José Linders en Arshak Mazloumian, allebei ledenraadslid van de Rabobank. Het geld is bestemd voor de reizende theatervoorstelling 'Slag om het Beeld'. Deze voorstelling gaat over de Slag op de Zuiderzee uit 1573 en zal alle zeven Westfries gemeentes aandoen tussen 20 september en 12 oktober. Niet alleen Ad Geerdink en Monique de Meza spelen rollen hierin, ook de zeven Westfriese burgemeesters zijn via schermen op het podium aanwezig.


De voorstelling 'Slag om het Beeld' is een productie van stichting Op Roet en het Westfries Museum, op initiatief van de zeven gemeenten in Westfriesland. Centraal staat de Slag op de Zuiderzee uit 1573. Dit jaar is het namelijk 450 jaar geleden dat deze zo bepalende zeeslag plaatsvond voor de kust van Hoorn: in samenwerking met vele Westfriese inwoners werden de Spanjaarden door de Geuzen verslagen.

Spelshow over een heldhaftige zeeslag

Maar het is zoveel meer dan een verhaal over een historische gebeurtenis, leggen Lyda Tijsen en Ad Geerdink uit. Lyda: "Het podium is een hypermoderne TV-studio waar zich een spelshow afspeelt. Daarin pleiten historische voor- en tegenstanders wie er in aanmerking komt voor een standbeeld vanwege zijn of haar rol in deze heldhaftige zeeslag." Ad vult aan: "Het is lichte theatervoorstelling die vol knipogen zit naar hedendaagse maatschappelijke discussies. Je kunt de geschiedenis en historische personages van vele kanten bekijken: ook hele verrassende kanten blijkt hieruit", lacht hij. "Zo verbindt de reizende theatervoorstelling niet alleen alle zeven Westfriese gemeentes met elkaar, maar ook het heden met het verleden."

Decors en kostuums

De Rabobank ondersteunt de theaterproductie met een bedrag voor kleding en decors. José: "Vaak wordt bij banken winst uitgedeeld aan de aandeelhouders, maar de Rabobank wil graag dat het terugvloeit naar de maatschappij. Gezamenlijk bereik je zoveel meer: dat is waar de Rabobank voor staat en dat past bij dit project. Uniek hoe de zeven Westfriese gemeentes hierin samenwerken en hoe de theatervoorstelling door de zeven Westfriese gemeentes reist." Arshak vult aan dat het opnieuw een innovatieve manier is van Op Roet en het Westfries Museum om de geschiedenis tot leven te brengen. Lyda: "Fantastisch dat de Rabobank op deze manier zorgt dat we onze ideeën voor decor en kostuums waar kunnen maken!"

De reizende theatervoorstelling Slag om het Beeld is nog volop in de maak. Vanaf 20 september t/m 12 oktober is de theaterproductie te zien in zeven Westfriese theaters. Binnenkort volgt meer informatie op de websites van Op Roet en het Westfries Museum.

  • Stichting Op Roet ontwikkelt 'interactieve' theaterprojecten. In de voorstellingen wordt een levendige verbinding gelegd tussen het verleden, het heden en de toekomst. De makers laten zich inspireren door het omringende erfgoed en actuele maatschappelijke vraagstukken. www.op-roet.nl

  • Het Westfries Museum is gesloten vanwege een ingrijpende renovatie, verbouwing en vernieuwing; maar het museum gaat ondertussen verder met het vertellen van de verhalen over de geschiedenis van Hoorn en Westfriesland. Onder andere met een theatervoorstelling, online tentoonstellingen, educatielessen en een tijdelijke museumlocatie in de Statenpoort vanaf 1 juni 2023. Lees meer hierover op: www.westfriesmuseum.nl