HOORN - 13 oktober 2018 t/m 3 maart 2019
De Flintstones zijn al bijna 60 jaar oud, maar nog steeds leuk. Het Museum van de 20e Eeuw eert de leukste familie van holbewoners aller tijden met een tentoonstelling. Deze tentoonstelling is te zien van 13 oktober 2018 tot en met 3 maart 2019. Behalve veel prachtige originele Flintstones memorabilia is er veel te doen voor jong en oud. Ga in de auto van de Flintstones zitten, speel een potje prehistorisch kegelen, zie de oer-uitvindingen en de Flintstones drive-in bioscoop.


Interactieve tentoonstelling
Het Museum van de 20e Eeuw heeft een prachtige verzameling Flintstones voorwerpen. Hier zitten heel oude en waardevolle verzamelitems bij. De mooiste stukken uit de collectie worden getoond. Je zult verstomd staan van de diversiteit aan spullen die is uitgebracht. Natuurlijk is er veel speelgoed bij, maar ook kerstballen, ontbijtborden, lolly’s, lunchtrommels en nog veel meer. De tentoonstelling is ook heel leuk voor kinderen en andere mensen die zich jong voelen. Er is van alles te doen in de sfeer van de Flintstones. Steentijd kegelen, een fraaie replica van de Flintstones-mobiel en een nagebouwd Flintstones huis. Hier kunt u even Fred nadoen en wanhopig ‘Wilmaaaaaa’ roepen.

Begin van de Flintstones
De nog altijd populaire tekenfilmserie werd in de jaren zestig gemaakt door de Amerikaanse tekenfilmstudio Hanna-Barbera. Het werd geënt op de populaire komedieserie The Honeymooners. De meeste karakters werden bedacht door de bij deze studio werkzame Ed Benedict (1912-2006). De Flintstones was de eerste getekende comedyserie op primetime televisie. En voordat het werd ingehaald door de Simpsons, ook de langstlopende. De eerste uitzending was op 30 september 1960. Meteen het eerste seizoen werd de serie al heel populair. Oorspronkelijk was het niet speciaal voor kinderen bedoeld. De situaties en problemen van de hoofdfiguren Fred en Wilma waren de herkenbare situaties van volwassenen. Omdat de show vooral populair was bij tieners, werd de show voortaan als kinderprogramma gebracht.

Het leven in Bedrock
Fred en Wilma Flintstone leven met hun buren Barney en Betty Rubble in de prehistorische stad Bedrock. Ook al speelt alles zich af in de oertijd, toch zie je overal verwijzingen naar het hedendaagse leven. Het leven in de prehistorie lijkt bedrieglijk veel op het leven halverwege de 20e eeuw in Amerika. Na een dag hard werken in de steengroeve (waar hij een brontosaurus bestuurt die stenen hapt) komt Fred naar huis gereden. Dit doet hij in zijn door eigen voetkracht aangetrapte auto met dikke stenen wielen. Fred en Barney gaan graag bowlen, ze gaan naar drive-ins, maaien hun gazon en lezen een krantje. Huisdieren hebben ze natuurlijk ook: een sabeltandtijger, Baby Puss, en Dino, de kleine dinosaurus.

Vernieuwing
De Flintstones was op een aantal manieren baanbrekend. Niet alleen was het de eerste geanimeerde sitcom. Het werd ook op een nieuwe manier geproduceerd. Tot die tijd werden tekenfilms heel arbeidsintensief gemaakt. Ieder filmbeeld werd zorgvuldig opgebouwd met zo realistisch mogelijke beweging. Producent Hanna-Barbera versimpelde de animaties sterk. Simpele schuivende achtergronden en gedeeltelijk statische figuren werden de nieuwe norm. Het werd op deze manier een stuk goedkoper om tekenfilms te maken. Vanaf toen werden de meeste kinderseries geanimeerd.

De Flintstones populair in Nederland
Op 10 april 1962 werd de serie voor het eerst door de NTS op de Nederlandse televisie uitgezonden. Vanaf 6 juli van datzelfde jaar nam de KRO het over. In de krant van 30 juni 1962 stond de volgende aankondiging. “In het KRO-televisieprogramma van vrijdagavond 6 juli kan men de eerste aflevering zien van een nieuwe tekenfilmserie, waarvan de KRO er veertien voor TV-vertoning heeft verworven. In deze eerste aflevering van 25 minuten ziet men de belevenissen van het echtpaar Flintstone. Dit getekende dagelijks leven in het stenen tijdperk is een Amerikaanse satire op het leven van de Amerikaanse forens in deze eeuw.” Mensen gingen als Flintstones verkleed naar carnaval en in de sinterklaasoptocht in Amsterdam reed een levensgrote dinosaurus. In Nederland werd de serie als laatste door RTL4 uitgezonden.

Flintstones op de pier van Scheveningen
19 april 1965 opende op de Scheveningse pier een heus Flintstones dorp. De typische huizen van Bedrock waren op ware schaal nagebouwd en bezoekers konden op de foto met Fred en Barney. Het geeft aan hoe populair de serie was halverwege de jaren zestig.

Merchandise
Het succes van de Flintstones maakte van Hanna-Barbera Productions de grootste producent van animatiefilms. Het succes kwam ook tot uitdrukking in de hoeveelheid merchandise. Honderden stuks speelgoed, puzzels, lunchtrommels en poppen kwam uit. Een handel van vele miljoenen. De figuren van de Flintstones werden gebruikt voor van alles, tot aan vitaminen voor kinderen en Pebbels’ ontbijtvlokken aan toe. Dit alles en nog veel meer is te zien in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Infomatie op www.museumhoorn.nl