1. Waarom voert het ziekenhuispersoneel actie?Het ziekenhuispersoneel in Hoorn liet bij een eerdere staking weten dat ze er "te weinig personeel en te weinig vergoeding" is. "Alles staat onder druk", vertelde een medewerker van het ziekenhuis. De werkdruk is veel te hoog door personeelstekort. Het personeel eist dus dat ze een betere cao krijgen, met loonsverhoging en betere compensatie voor onregelmatige uren.
Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV willen onder meer een salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Branchevereniging Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kwam met het tegenvoorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook wil NVZ per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. "Een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag is hartstikke mooi, maar die bestaat alleen bij de gratie van onregelmatigheid", reageerden de vakbonden.
2. Waar is en wordt er allemaal gestaakt?Er wordt vandaag op meerdere plekken in de provincie actiegevoerd. Zo gaat het personeel van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn opnieuw de straat op. Ze doen dit met spandoeken om hun boodschap kracht bij te zetten. In augustus deden ze dit ook al.
Ook in Purmerend wordt er door het ziekenhuispersoneel gestaakt. In de rest van Nederland gaan zo'n 20.000 medewerkers actievoeren in heel Nederland. Gisteren werd er in beide OLVG Ziekenhuizen in Amsterdam al actiegevoerd en al eerder werd er in Alkmaar, Haarlem en Den Helder geprotesteerd.
3. Op welke manieren wordt er actiegevoerd en heeft dit gevolgen voor patiënten? Er zullen vandaag zondagsdiensten worden gedraaid in het ziekenhuis in Purmerend. Dat betekent dat er alleen spoedbehandelingen worden gedaan. Die maatregelen werden afgelopen augustus al gesteld, mocht er na eerdere acties niets worden klaargespeeld. Tijdens zondagsdiensten sluiten afdelingen 24 uur de deuren voor niet-spoedeisende zaken. Binnen de ziekenhuizen is dit een ultiem middel van actievoeren, want staken is niet mogelijk. Tijdens de zondagdiensten worden spoedeisende zaken vanzelfsprekend behandeld en staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop, valt er te lezen in een persbericht.
Bij de diverse ziekenhuizen komen werknemers een aantal keer samen voor een protestbijeenkomst om kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij hun Raden van Bestuur te tekenen voor steun en om zich achter hun personeel te stellen in het conflict met NVZ.