REARCROSS - Afgelopen weekeinde reisde de herenselectie van voetbalvereniging De Blokkers af naar het platteland van Ierland. In het geboortedorp van de Ierse Blokkers speler Gary O’Brien was de selectie uitgenodigd om een wedstrijd te spelen tegen de plaatselijke vereniging Rearcross FC.


Na de vlucht en busreis werd de selectie op het complex van Rearcross FC ontvangen door het bestuur van de vereniging. Er bleken direct unieke verbanden te zijn tussen de geschiedenis van beide clubs. Allebei ontstaan vanuit het opheffen van een ban en allebei hebben de verenigingen een katholieke achtergrond.

De populairste sport in Ierland is niet het van oorsprong uit Engeland overgekomen voetbal, maar de sport Hurling. Deze sport wordt gezien als de snelste teamsport ter wereld. De Nederlandse hockeyclub THC Hurley werd genoemd naar de sport. Vergelijkbaar met veldhockey hebben de spelers een soort van stick in hun handen, maar groot verschil is de veldgrootte en het feit dat de bal juist veel door de lucht vliegt in plaats van over de grond.

De Blokkers selectie mocht ook de eerste stapjes in Hurling zetten met een clinic Hurley vereniging Seán Treacy’s GAA. Uit naam van de voorzitter kreeg aanvoerder Jassir El Geunnioni een speciale Hurley overhandigd.

Op zaterdag stond de wedstrijd tegen Rearcross FC op het programma, maar niet voordat er op gepaste wijze in de achtertuin van de familie O’Brien afscheid werd genomen van drie Ierse spelers die afgelopen seizoen bij De Blokkers hebben gespeeld. Om 2 uur ging de wedstrijd tegen Rearcross FC van start. De verschillen van speelstijlen werden direct bij het begin duidelijk. Het uiterst effectieve Rearcross overrompelde de bezoekers, waardoor Blokkers snel op een achterstand kwam. Een achterstand die in de rest van de wedstrijd niet meer ingehaald werd.

Naast sportieve activiteiten was er ook veel ruimte om de Ierse cultuur te leren kennen in de diverse plaatselijke pubs. Al met al was de trip voor zowel de plaatselijke verenigingen in Rearcross als de mannen uit Blokker een onvergetelijke ervaring. Het is daarom niet verbazingwekend dat er direct plannen gesmeed worden om het team uit Rearcross FC in de toekomst op bezoek te laten komen in Nederland.