HOORN - Vrijdag 4 mei 2018: stille tocht dodenherdenking en herdenkingsconcert
Jaarlijks wordt er in Hoorn op 4 mei een STILLE TOCHT gehouden. Deze tocht begint om 19.25 uur. Vertrekpunt: Westerdijk/Schouwburg “Het Park”, bij het eerste van de “vier handjes”. Route van de Stille Tocht: Westerdijk – Verlengde Nieuwsteeg – Achterom – Gelderse Steeg - Grote Noord – Rode Steen – Kerkstraat en Kerkplein.
De Stille Tocht wordt begeleid door een trommelaar van de Showband Hoorn die het looptempo aangeeft. Direct daarachter lopen leerlingen van basisscholen in Hoorn die bloemen meedragen. De route wordt gemarkeerd met de vier beelden (handen) van de verzetsvrouwe Truus Menger-Oversteegen. Bij elk beeld wordt kort stilgestaan en een boeketje neergelegd. Achter deze leerlingen loopt het Comité met de Burgemeester van Hoorn de heer Jan Nieuwenburg, gevolgd door heel veel inwoners. Ook zij kunnen onderweg bloemen neerleggen. De stoet komt een aantal minuten voor 20.00 uur bij de Grote Kerk aan. Daar wordt de hymne/tamboer geblazen. In aansluiting daarop wordt er 2 minuten stilte gehouden die wordt afgesloten met het gezongen Wilhelmus.
De muziek op het Kerkplein wordt verzorgd door het Hoorns Harmonie Orkest. Kinderstadsdichter Sarah van der Hoek leest haar gedicht voor, gevolgd door de toespraak van de heer Joost Schrickx en tenslotte leest een leerling van de Roald Dahlschool een zelfgemaakt gedicht voor. Vervolgens volgt de kranslegging en heeft een ieder van de aanwezigen zelf ook de gelegenheid om bloemen te leggen. Scoutingleden houden hierbij de wacht bij het monument op het Kerkplein.
Na afloop van de kranslegging is er een muzikale voorstelling, verzorgd door Muziekschool Boedijn in de Oosterkerk, Grote Oost in Hoorn. De aanvang is 20.45 uur en de toegang is gratis. De organisatie van de jaarlijkse Stille Tocht is in handen van het Hoorns Comité 40-45. (www.comite4045.nl)
Woensdag 2 mei 2018: Open Joodse Huizen in Hoorn
Eerder in de week – op woensdag 2 mei – zijn de bijeenkomsten van de Open Joodse Huizen in Hoorn. OJH is een programma van kleinschalige bijeenkomsten waarbij iedereen welkom is om te luisteren, mee te praten, te herinneren en te herdenken.
Op 9 locaties stellen bewoners of bedrijven hun huizen open. Op een aantal van deze locaties woonden joden of waren onderduikers verborgen. Het Joodse leven van, voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog staat daarbij centraal. Het is niet noodzakelijk zich vooraf aan te melden en de toegang is gratis. De eerste locatie is op het Grote Oost 35 (Stripwinkel Het Gele Teken). Aanvang 10.00 uur en de laatste ontmoetingsplek is om 15.00 uur op de Drieboomlaan 69.
Kijk voor het hele programma op www.openjoodsehuizen.nl of op www.comite4045.nl.
17 april t/m 6 mei 2018
Expositie Bezet en Bevrijd in De Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn. (Landelijk) Thema 2018 is “Jaar van het Verzet”
Aan de muren van de Boterhal hangen de oorlogsfoto’s van fotograaf Jan Osinga en het werk van de leerlingen van onze Hoornse adoptiescholen over het thema “ Jaar van het Verzet” Op de vloer een kunstwerk van kunstenares Mai Movrin – het ijsje smaakt goed - Het onzichtbare van het Verzet transparant gemaakt.
Openingstijden van de tentoonstelling: di t/m zo 13.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. (www.comite4045.nl)
Vanaf 11 april 2018; het project Oorlog in Hoorn
Op 11 april opent burgemeester Jan Nieuwenburg het bijzondere project “Oorlog in Hoorn” tijdens Bezet&Bevrijd in de Oosterkerk. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van o.a. leerlingen van diverse Hoornse basisscholen.
Het project “Oorlog in Hoorn” is een speciale website met daarop ook digilessen voor het basisonderwijs. Jongeren van het basisonderwijs gingen er zelf voor aan de slag. De digilessen zijn voor alle scholen in Hoorn gratis te gebruiken. Zo kunnen zoveel mogelijk kinderen kennis opdoen van deze belangrijke periode in de Hoornse geschiedenis. Ook zijn er video’s te zien met ooggetuigenverslagen over de oorlogstijd gemaakt door leerlingen van vier middelbare Hoornse scholen. Deze mini-documentaires zijn onderdeel van de website. Zo gaan de verhalen niet verloren en leven ze voort in de nieuwe generaties.