Met het jongerenproject Theater Take-Over biedt Theater Het Pakhuis niet alleen de mogelijkheid om zelf theater te maken, maar ook om inspirerende voorstellingen bij te wonen. “We vinden het ontzettend belangrijk dat jongeren de kans krijgen om theater te ervaren,” zegt Janine Slijkhuis, directeur van Theater Het Pakhuis. “Een bezoek aan het theater werkt inspirerend en verrijkend. Het helpt jongeren om nieuwe perspectieven te ontdekken en brengt hen in contact met de magie van liveoptredens.”
Door middel van het jongerenproject hebben jongeren de afgelopen maanden tijdens workshops kennis kunnen maken met verschillende kunstvormen, van graffiti-art tot spoken word.
Voor iedereen
Het jongerenproject heeft al geleid tot bijzondere ontmoetingen en ervaringen. “In dit project kunnen jongeren zelf bepalen wat ze willen doen in het theater”, deelt Slijkhuis. “In het najaar van 2024 zijn er diverse inspiratieworkshops geweest, gegeven door zeer uiteenlopende kunstenaars.” Bekenden van Theater Het Pakhuis, zoals choreograaf Jort Faber (bekend van onder andere de voorstelling Het Behouden Huis op het Visserseiland), NKT-directeur Suzan Vermeulen en theatermaker Barry Emond gaven workshops in hun vakgebied.
Daarnaast waren er ook gastdocenten die door de jongeren zelf werden aangedragen, zoals hiphopdocent John Emmerink, bekende graffiti-artiest Mick La Rock en spoken word-artiest InDeNaamVan (Nick Waelbers). Ook konden de jongeren na de workshop van Barry Emond zijn vertelvoorstelling Molo Uku, die in Theater Het Pakhuis ontwikkeld werd, zelf kosteloos bijwonen.
Het project zou in 2024 worden afgesloten, maar eind van het jaar maakte de gemeente bekend dat het project in 2025 kon doorlopen. “Gezien de positieve ervaringen van het najaar is ervoor gekozen om de vrijkaarten nu voor alle jongeren beschikbaar te stellen”, stelt Slijkhuis trots.
Breed aanbod
Jongeren tussen de 12 en 26 jaar kunnen voor vrijwel iedere voorstelling gratis een ticket reserveren via de website van Theater Het Pakhuis. Op deze manier hoopt het theater zoveel mogelijk jongeren enthousiast te maken voor de podiumkunsten en hen een kans te geven om theater van dichtbij te beleven. “Zolang het budget toereikend is, blijven we de tickets uitgeven,” stelt Slijkhuis.
Op zaterdag 22 maart vindt er als onderdeel van de Theater Take-Over een presentatie plaats, waarbij jongeren die hebben deelgenomen aan het jongerenproject verschillende kunstvormen in het theater zullen tonen. Ook kunstenaars van TOPS, het creatieve jongerenatelier van de Blauwe Schuit, tonen die avond verschillende werken.
Wie gebruikmaakt van de gratis te reserveren jongerentickets, dient bij de entree met een identificatiebewijs de leeftijd te tonen. “We hopen dat we de komende maanden veel nieuw jong publiek mogen verwelkomen. We hebben een breed aanbod, van cabaret tot dans, muziek en toneelstukken. Er zit voor iedere jongere vast iets tofs tussen, daar twijfel ik niet aan,” besluit Slijkhuis.