HOORN - Op dinsdag 1 mei houdt Rick van den Broeke, een nazaat van de ‘perkeniers van de Banda-eilanden’, in het Westfries Museum een lezing over deze bijzondere beheerders van de nootmuskaatplantages in de Molukken. De achterneef van Rick van den Broeke, Pongky van den Broeke, is de laatste en enig overgebleven perkenier. De familie Van den Broeke beheert al sinds 1627 een nootmuskaatplantage op de Banda-eilanden.
Het Westfries Museum heeft zeer recent zijn presentatie over de geschiedenis van de VOC vernieuwd. In de nieuwe opstelling is plaats gemaakt voor verhalen over de keerzijde van de rijkdom die de ‘loffelijcke compagnie’ Nederland bracht.
Eén van die verhalen gaat over het drama dat zich in 1621 op de Banda-eilanden afspeelde. Om het monopolie op nootmuskaat en foelie in handen te krijgen trad Gouverneur-Generaal Jan Pietersz Coen genadeloos op tegen de eilandbevolking. De Bandanezen werden vermoord of weggevoerd.
Perkeniers
Het beheer van de nootmuskaatplantages kwam vervolgens in handen van de zogenoemde 'perkeniers'. Zo belandde de familie Van den Broeke in 1627 op de Banda-eilanden. Sindsdien is de nootmuskaatplantage van vader op zoon overgegaan. Vandaag de dag is Pongky van den Broeke de laatste en enig overgebleven perkenier. Hij is een achterneef van de in Nederland opgegroeide Rick van den Broeke, die na het overlijden van zijn Indische vader veel documenten in handen kreeg en zich voor zijn familiegeschiedenis begon te interesseren.
Lezing
In zijn lezing zal Rick van den Broeke aan de hand van de belevenissen van zijn voorvaderen ingaan op de geschiedenis van de VOC en Banda, die onlosmakelijk verbonden is met die ene specerij: de nootmuskaat. De lezing van Rick van den Broeke begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Schutterijzaal. De lezing is gratis, maar er moet wel voor worden gereserveerd. Opgeven kan via de website: www.wfm.nl/events/banda- lezing.
Museum van de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen.