HOORN - Het Westfries Museum heeft een prachtige, eeuwenoude slee kunnen kopen. Dit dankzij steun van diverse partijen. Het is een slee uit de periode 1700-1800 met afbeeldingen van de Koepoortsweg. Soms wordt hij duwslee genoemd, soms toogslee.

Wat de nieuwe aanwinst extra bijzonder maakt, is dat aan alle kanten op de slee afbeeldingen staan van de Koepoortsweg. Het zijn ook niet zomaar afbeeldingen. Ze zijn een kopie van prenten van de beroemde tekenaar Cornelis Pronk (1691-1751). Cornelis Pronk werd vooral bekend omdat zijn tekeningen zo’n getrouwe weergave waren van de werkelijkheid. Wel tekende hij wat hij zag in een zonnig, bijna Italiaans licht.

Koepoort
Zo is op de slee in het Westfries Museum de in 1871 verdwenen Koepoort nog te zien. En wie héél goed kijkt, ziet boven op de Koepoort het beeld van Pomona staan. Dit beeld van de godin van de veldgewassen en het fruit kun je nog altijd bewonderen. En wel in de tuin van het Westfries Museum! Net als enkele van de koeien waaraan de poort zijn naam ontleende. De Koepoortsweg is een van de oudste uitvalswegen van Hoorn. In de 18e- eeuw bouwden rijke kooplieden hier hun buitenhuizen. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat de slee heeft toebehoord aan een van de families die hier in die tijd woonden.

In de Kinderkamer
De aankoop van de slee is mogelijk geworden dankzij bijdragen van de Vrienden van het Westfries Museum, Stichting Kerkmeijer-De Regt en het Le Cocq-Planckenfonds. De slee is deze winter, van 7 december 2018 tot 21 maart 2019, te bewonderen in de Kinderkamer in het Westfries Museum. Daarna wordt hij gerestaureerd.

Korting voor bewoners Koepoortsweg
Het museum bezorgt dezer dagen een flyer bij alle bewoners van de Koepoortsweg. Daarmee krijgen zij tegen een aantrekkelijke korting de gelegenheid de slee te komen bekijken.De slee is ook prominent te zien op een van de banners rond de overdekte schaatsbaan die tot en met 5 januari voor de deur van het museum ligt.

Museum van de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Kijk voor meer informatie op wfm.nl.