NOORD-HOLLAND - Het wordt langzaam wat warmer en het vaarseizoen is begonnen. Misschien heb je je sloep, boot of zeilboot al uit de winterstalling gehaald of ben je van plan binnenkort een bootje te huren. Waar moet je op letten als je het water op gaat? Verkeersmanager Bart Bosman geeft 4 tips om mooi en fijn te varen in Noord-Holland.


Tip 1: Zoek de route die bij jou past

"Ga vooral varen, want Noord-Holland is heel divers en er is genoeg plek op het water", roept Bart op. "Met Koningsdag is het bijvoorbeeld heel gezellig om in Amsterdam te varen. Je moet dan natuurlijk wel van de drukte en de herrie houden. En in de binnenstad van bijvoorbeeld Alkmaar en Haarlem kun je altijd een boot huren. Als je meer van rust houdt dan is varen over de Vecht heel mooi met de aangrenzende Hollandse Plassen. En je kunt natuurlijk ook langs de Stelling van Amsterdam varen als je meer van geschiedenis houdt. Het is maar net waar je van houdt."

Meer Noord-Hollandse sloepenroutes staan op de website Sloepennetwerk. Varen met een boot van 6 meter en hoger? Bekijk dan de Staande Mastroute (SMR) op de kaart.

Vaar mee op de Blauwe Golf met een digitale vaargids

Tip 2: Plan je route


"Als je met de auto naar een onbekende bestemming rijdt, bepaal je je route vaak met een verkeersapp. Doe dat ook als je gaat varen, want ook op water kunnen er werkzaamheden zijn. Als je de route invoert en invult hoe hoog en breed je boot is, kunnen de apps zelfs automatisch brugopeningen aanvragen voor 1 van de 50 aangesloten bruggen", aldus Bart. De provincie stimuleert met de Blauwe Golf het in konvooi varen. Daardoor hoeft de brug minder vaak open en dat zorgt voor een betere doorstroming op weg en het water. Download 1 van de 4 digitale vaargidsen:

- Waterkaarten Nederland (beschikbaar voor Android, iOS en Windows)

- Waterkaart Live (beschikbaar voor Android en iOS)

- WinGPS 5 (beschikbaar voor Windows)

- NavKid waterkaart (beschikbaar voor Android)

Tip 3: Vaar veilig

"Ga er vanuit dat de beroepsvaart jou slecht ziet, dus zorg dat je goed in hun zicht blijft varen. Geef voorrang aan beroepsvaart en houd goed rechts aan", tipt Bart, want gesloten bruggen, werkzaamheden of storingen kunnen ervoor zorgen dat je terecht komt op drukkere vaarwegen met beroepsvaart. En is een gezellig glaasje op het water toegestaan? "Voor alcohol gelden dezelfde regels als achter het stuur op de weg." Waar we ook op moeten letten is het zwemmen: "Je mag niet zomaar van boord springen, want in de vaargeul is het verboden om te zwemmen. Zoek een rustig zijwater op - en geen doorgaande vaarweg - als je wilt zwemmen. Voor veilig zwemwater kijk je op Zwemwater.nl."

Bart heeft ook nog een tip voor mensen die liever op de kant blijven: "Klap je stoel eens uit of pak een terrasje aan het water en kijk wat allemaal gebeurt op het water. Je ziet de gekste situaties voorbijkomen en je leert veel over wat wel en wat niet de bedoeling is op het water. Vooral bij een sluis is het leuk vertoeven."

Tip 4: houd werkzaamheden en storingen in de gaten

Hoe hoger je schip, hoe beter je je trip moet voorbereiden, waarschuwt Bart: "In het hoogseizoen, tijdens de zomer, proberen we de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken, maar er zijn enkele bruggen dicht. Het is afhankelijk van hoe hoog je schip is wat er wel of niet kan. Hoe hoger je schip wordt (staande mast), des te beter je je moet voorbereiden. Vul daarom altijd je scheepshoogte in, in de navigatieapps!” Dit vaarseizoen zijn Brug Krommenie tussen Wormerveer en Krommenie over de Nauernaschevaart (doorvaarhoogte 2,7 meter), Hefbrug Broek in Waterland (doorvaarhoogte 1,5 meter) en de Coenbrug over de Zaan (doorvaarhoogte 6,2 meter) gesloten. Bart: "Storingen kunnen we helaas niet van te voren communiceren, maar we doen ons best om de schipper te bereiken via Vaarweginformatie, de apps en teletekst."


En nu: varen!

En nu snel het water op, want de weersverwachtingen zien er goed uit de komende weken. Alles nog even rustig nalezen over apps, knooppunten, weersverwachtingen, goede vaarkunsten en nog veel meer? Alle informatie is terug te vinden op Vaarweginformatie of de website Varen doe je Samen.